Meer inzicht in kleinschalige goudsector gewenst

Meer inzicht in kleinschalige goudsector gewenst

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Economie

PARAMARIBO – Met de installatie van de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector wil de regering binnen niet al te lange tijd meer inzicht krijgen in het reilen en zeilen van de kleinschalige goudsector. Het team bestaande uit dertien leden uit verschillende sectoren, is vrijdag geïnstalleerd en moet volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, alle achtergrondinformatie over de goudwinning op kleine schaal blootleggen. “Dat moet binnen een jaar gebeuren. Alles moet geordend worden, vanaf de ontginning tot en met de export van het goud,” benadrukt de bewindsman in gesprek met de Ware Tijd.

Volgens hem moeten zaken zoals milieuaspecten, mensenhandel, conflicten tussen consessiehouders en de lokale gemeenschappen, criminaliteit waarmee de goudzoekers te maken krijgen en wie allemaal werkzaam zijn in de sector, goed onderzocht worden. De commissie valt rechtstreeks onder vicepresident Ronnie Brunswijk.

Abiamofo onderstreept dat de staat uiteindelijk op een structurele manier geld wil verdienen aan de kleinschalige goudsector. Dat is volgens hem de belangrijkste opdracht van de commissie. “Er wordt geld verdiend in de sector, maar de staat ziet te weinig daarvan terug. We willen daarom de financiële context bekijken en werken naar optimalisatie van de inning van inkomsten uit de sector,” legt de minister uit. Hoeveel de staat kan verdienen uit de kleinschalige landbouw durft de bewindsman nu nog niet te zeggen.

Abiamofo zegt dat de werkwijze van het nieuwe team totaal anders zal zijn. Anders dan voorheen zal communicatie met de lokale gemeenschappen en de goudzoekers in de kleinschalige goud- sector leidend zijn. “We geloven niet in geweld en zware wapens om tot ordening te komen.”

De minister zegt dat bij de ordening ook heel serieus zal worden gekeken naar gemeenschapsontwikkeling. Er is daarom ook een speciale afdeling Community Development bij de commissie, die erop moet toezien dat de lokale bevolking al vanaf de aanvraag van de concessie betrokken wordt bij het proces. Abiamofo: “we verlenen vanuit de stad al jaren concessies in gebieden waar mensen wonen en dat zorgt voor problemen.” Hij wijst erop dat er op dit moment tientallen conflicten zijn tussen plaatselijke gemeenschappen en concessiehouders. Het ministerie zal daarom afstappen van die werkwijze.(dwt)