In memoriam Ronald Jubithana

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Ronald Jubithana heb ik gekend als een intellectuele en strijdvaardige persoon binnen de Inheemse samenleving. Vanwege zijn functie bij de Inter-American Development Bank (IDB) in Suriname kon hij niet op de voorgrond treden als strijder voor onze Inheemse volken. Ronald was meer op de achtergrond bezig gevraagd en ongevraagd Inheemse organisaties te adviseren in ontwikkelingsvraagstukken.

Ronald was geliefd binnen de Kali’na & Lokono volk. Bij elke Inheemse activiteit vooral in de dorpen was hij present. Vooral 09 augustus ‘de Internationale Dag der Inheemse volken’ was Ronald & Crew altijd in de Palmentuin aanwezig.Op zijn bescheiden, rustige en nette manier leverde hij liefst op de achtergrond zijn bijdrage. Via Ronald kon de Stichting Witsantie Educatief Centrum (stg. SWEC) in aanmerking komen van ICT apparatuur (computers en laptops etc) van de IDB. Honderden jongeren van Witsanti hebben van de computers afkomstig van de IDB gebruik gemaakt. Met de computers en laptops van de IDB zijn ICT lessen verzorgd.

Veel jongeren en vrouwen van Witsanti beschikken over een deelname certificaat van de stg. SWEC. Deze lessen werden verzorgd door de voorzitter Brian Swedo.Ronald voelde zich geheel thuis bij de Amazone Partij Suriname (APS). Ronald wilde graag ‘iets’ betekenen voor onze Inheemse volken.Vanwege zijn strijdvaardigheid heeft hij een rechtzitting over de zaak van MAHO bijgewoond. Ronald wilde meer weten over de rechtszaak. Ter plekke gaf hij mij een advies. Dat vond ik prima. Ronald voelde zich betrokken bij de strijdvaardigheid van zijn Kali’na volk van MAHO. Aan zijn gedraging en gelaatsuitdrukking kon ik uitmaken dat wij in ons midden een strijder hadden, die ons kwam ondersteunen in de rechtszaal.

Er zijn momenteel 3 rechtszaken bij de kantonrechter in behandeling die betrekking hebben op MAHO. Ronald toonde bijzonder veel interesse over deze rechtszaken. Dank je wel Ronald Jubithana voor de Power!Namens de strijders van MAHO zeggen wij dank voor de ondersteuning en getoonde interesse. De strijd van MAHO wordt verder voortgezet. Wij gaan doooooor en blijven Alert! Ook namens de Stichting Witsantie Educatief Centrum condoleren wij de nabestaanden en de Inheemse bevolking met het overlijden van onze Inheemse broeder Ronald Jubithana.Rest in Peace Ronald Jubithana.(fb Steven Jakaoemo)