Osaka verovert titel op US Open

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Naomi Osaka heeft op de US Open ook haar derde grandslamfinale gewonnen. De Japanse winnares van de US Open in 2018 – na een tumultueuze eindstrijd tegen Serena Williams – en de Australian Open in 2019 rekende in een grillige finale af met de Wit-Russin Viktoria Azarenka: 1-6, 6-3 ,6-4.

De 31-jarige Azarenka won twee weken geleden, eveneens in New York, voor het eerst in vier jaar weer een WTA-titel. Osaka was ook toen de tegenstandster in de finale, maar trok zich terug met een hamstringblessure.

De Wit-Russin leek ditmaal hard op weg om voor het eerst in zeven jaar weer een grandslamtoernooi te winnen, maar de Australian Open-winnares van 2012 en 2013 wist haar hoge niveau niet vast te houden.

Osaka, met een ingepakt bovenbeen spelend, werd in de eerste set compleet van de baan geslagen. Ze serveerde matig en stapelde fout op fout, terwijl bij Azarenka nagenoeg alles lukte.

De Japanse wist het tij echter knap te keren. Na een 2-0 achterstand begon ze met veel meer energie te spelen. Ze maakte niet alleen amper nog fouten, maar sloeg ook steeds meer winners. Bovendien leverde haar service veel meer gratis punten op.

Osaka regeerde aanvankelijk ook in de derde set, maar Azarenka vocht voor wat ze waard was en kwam terug van 1-4 tot 3-4. Ze leverde daarna echter weer haar service in en zag de als vierde geplaatste Osaka het karwei na een

kleine twee uur tennis koelbloedig afmaken. Voor Azarenka was het de derde keer dat ze de finale in New York verloor.

Mondkapje

“Ik keek vroeger altijd al naar Azarenka en het was geweldig om tegen haar in een finale te spelen”, aldus de nieuwe titelhoudster, de eerste speelster in 25 jaar die de US Open-finale wist te winnen na de eerste set verloren te hebben.

De Japanse ging na afloop even rustig op de baan liggen. “Ik zie altijd veel spelers na hun zege in elkaar zakken. Ik ben dan altijd bang dat ze geblesseerd raken, dus ik deed het maar rustig aan.”

Osaka betrad opnieuw de baan met een mondkapje met daarop de naam van een zwart slachtoffer van politiegeweld. Op de vraag wat de boodschap daarvan was, antwoordde ze veelbetekend: “Een betere vraag is: wat heb jij ervan geleerd?”(nos)