Chandrikapersad Santokhi: de weekendlockdown wordt opgeheven

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – In een toespraak tot de natie heeft president Chandrikapersad Santokhi zondagavond bekendgemaakt dat de weekendlockdown wordt opgeheven. Echter, gedurende de komende twee weken – 14 tot en met 27 september – blijft de avondklok van acht uur ’s avonds tot vijf uur ’s morgens van kracht.

De versoepeling van de Covid-19-maatregelen blijkt noodzakelijk. “Doen we het niet, dan voorzien we negatieve gevolgen op het persoonlijke, maatschappelijke en economische vlak”, aldus het staatshoofd. Hij zei “voorzichtig optimistisch” te zijn, maar de ogen niet te sluiten voor de realiteit. “Alles dat wij doen zal steeds in overeenstemming moeten zijn met het nieuwe normaal.”

De grenzen – land, water en lucht – blijven gesloten voor personen, tenzij om dringende redenen toestemming wordt verleend door het Covid-19 Crisismanagementteam. De controleposten voor beweging van personen op diverse plekken blijven gehandhaafd.

Santokhi benadrukte dat vrijheid komt met verantwoordelijkheid. “De weg naar normalisering komt alleen als u zich houdt aan de regels en voorschriften. We gaan het virus alleen kunnen overwinnen wanneer we ons houden aan de verplichte maatregelen, en ik herhaal, wanneer we op elkaar letten.”

Het proces tot het veilige nieuwe normaal is volgens de president al ingezet. In verband daarmee zijn er protocollen ontwikkeld voor de verschillende sectoren. “Wij starten met de periode die voor ons ligt en zullen strak monitoren als deze protocollen worden opgevolgd. Wij zullen aan het einde van de week de evaluatie doen en waar nodig aanpassingen plegen.”

Er zijn protocollen voor onderwijs, transportsector, winkels en kleine supermarkten, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, restaurants en commerciële eetgelegenheden, sportscholen, yoga dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden, recreatieoorden, contactberoepen, zoals fysiotherapie, kapsalons en barbershops en voor markten.(dwt)