Ondernemer kreeg concessie in gemeenschapsbos Balingsoela

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – Het slepende conflict tussen Narpath Bissumbhar, directeur van mijnbouwbedrijf Boss Enterprises en dorpelingen van Balingsoela in Brokopondo, gaat een andere fase in. De ondernemer treft voorbereidingen om de Staat deze week nog via de rechter te dwingen de veiligheid op zijn plaatselijke goudconcessie te garanderen, zodat de bedrijfsactiviteiten kunnen worden voortgezet.

Terwijl hij gerechtelijke stappen voorbereidt, eisen plaatselijke bewoners dat de vergunning wordt ingetrokken. Donderdag zijn op een krutu vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Justitie en Politie door het dorpsbestuur geïnformeerd over de situatie. “Het probleem is dat Bissumbhar een concessie heeft gehad in ons gemeenschapsbos”, zegt kapitein Hugo Kentie in gesprek met de Ware Tijd. Hij vertelt dat al vóórdat de concessie was uitgegeven dorpelingen in het gebied werkten. “Het is óns grondgebied. Wij hebben het gehad sinds 1954 van het Koninkrijk der Nederlanden, dus het is onmogelijk dat hij wel mag werken en wij niet.” Kentie vindt dat de ondernemer hen onrechtmatig de toegang tot het gebied weigert. “Wanneer de jongens daar gaan werken, stuurt hij de politie. Tenten worden in brand gestoken.” De kapitein zegt dat de ondernemer wel over een vergunning praat, maar dat de mensen die nooit hebben gezien.