Skalianvergunningen worden niet meer verlengd

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – De regering treft voorbereidingen om onder andere milieuvervuiling, bedreiging van de gezondheid van lokale gemeenschappen en de criminaliteit bij de grens met Frans-Guyana aan banden te leggen. Daarom zullen vergunningen van skalianoperators, die in december 2021 vervallen, niet worden verlengd door de overheid. Ook nieuwe vergunningen worden niet meer verstrekt. Dit zegt minister Gracia Emanuels van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) tegen de Ware Tijd.

De bewindsvrouw zat onlangs in de regeringsdelegatie die een bezoek heeft gebracht aan Frans-Guyana om te praten over ordening van zaken aan de grens om Covid-19 succesvol te kunnen aanpakken. Hoewel het verstrekken van vergunningen voor skalians onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen valt, heeft Emanuel bij het bezoek aan de Fransen aandacht gevraagd voor het gezamenlijk terugdringen van dit fenomeen. Aan de Fransen is gevraagd niet meer eigendunkelijk skalians en andere eigendommen van Surinamers te vernietigen aan de grens, omdat Suriname als bevriende natie ook bezig is zaken op orde te stellen in de regio. “Zo gaan we alle vervallen skalianvergunningen over ongeveer anderhalf jaar niet meer verlengen. We gaan echter niet van de een op de andere dag opstaan en alles dichtgooien, maar met rede de zaak goed onderbouwen en afbouwen”, aldus Emanuel.

De werkarmen van ROS zullen verder worden ingezet om de grensgebieden te informeren over de intenties van beide landen zoals vastgelegd in de jongste joint declaration. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking gaat het om een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid bij het bewustmaken van bewoners in het gebied. Want naast ROS zal de regering ook andere media-instrumenten inzetten om de totale samenleving verder te informeren over de gang van zaken. Ook de Fransen zullen hun deel doen in het praten tot de mensen aan hun kant. “We proberen zoveel en zo gauw mogelijk in de eigen talen van de bewoners in dat gebied te communiceren, omdat het van belang is dat de mensen beseffen dat Covid-19 blijft. En zolang er geen vaccin is, moeten we zelf waken over onze eigen gezondheid”, zegt Ramdin. Het financieren van de voorlichting aan grensbewoners zal uit de begroting van relevante ministeries worden betaald.

De komende week zal Suriname weer in overleg treden met de Fransen om te praten over de nog steeds niet naar tevredenheid afnemende Covid-19 besmettingen. Uitgaande van de verdere daling van het aantal besmettingen zal Suriname een beroep doen op de Fransen om de Surinaamse kinderen wel toe te laten, wanneer de school begin september zal opengaan aan de Franse kant. “Wij willen niet dat onze kinderen de Fransen ziek maken, maar wij willen ook niet dat die van ons daar besmet raken. Onder strenge Covid-19-maatregelen zou het wel lukken”, aldus de minister. Clyde Hunswijk, districtscommissaris van Marowijne Noord-Oost, kan het niet verdragen dat jonge kinderen tijdens schooluren kruiwagens rondstoten en op straat hun handeltjes drijven in zijn werkgebied. Wanneer de Franse scholen opengaan, hoopt hij dat de Covid-19-situatie in Suriname is verbeterd zodat de enkele honderden kinderen rustig naar school kunnen aan de Franse kant. “Zonder educatie zijn we nergens”, zegt Hunswijk.