Oproep tot protest tegen komst Amerikaanse minister

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Op social media is er een beweging ontstaan om vandaag tussen 10.00 uur en 12.00 uur in de binnenstad te protesteren tegen de komst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Het gaat om protesten vanuit de Black Live Matter-beweging, die ook in Suriname ondersteuning geniet. “De schokkende beelden over het politiegeweld in Amerika tegenover gekleurde mensen laat ook ons in Suriname niet onberoerd. Laten we een vuist maken en solidair zijn”, is de oproep onder andere op de Facebookpagina van Orlando Poleon. De oproep is om gekleed in het zwart te verzamelen op het Kerkplein, bij het Helstone Monument. Gevraagd wordt om protestborden mee te nemen. Of de protesten daadwerkelijk doorgaan, zal vandaag moeten blijken.
De Black Lives Matter (BLM)-beweging is al een tijdje actief in vooral de USA, maar ook elders in de wereld. De laatste maanden is het vooral opgelaaid door gevallen, waarbij “zwarte” Amerikanen doodgeschoten zijn door “witte” politiemannen. Vooral in de Amerikaanse sportwereld waren de protesten zwaar. Tot nu toe speelt men in de NBA met BLM-shirts.

De Amerikaanse minister Pompeo brengt een eendaags bezoek aan Suriname vandaag. Hij arriveert om 13.30 uur en zal gesprekken voeren met onder andere Bibis-minister Albert Ramdin, president Chan Santokhi en enkele vertegenwoordigers van de Amerikaanse samenleving in Suriname.