Minister Abiamofo: “Geen uitgifte concessie zonder toestemming lokale gemeenschap”

Minister Abiamofo: “Geen uitgifte concessie zonder toestemming lokale gemeenschap”

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Economie

Er zullen geen concessies worden uitgegeven zonder toestemming van de gemeenschap in het gebied. Deze boodschap gaf de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, onlangs aan de bewoners van het Matawaigebied. De bewindsman vertoefde in dat gebied met een regeringsdelegatie.

Minister Abiamofo gaf aan dat in het verleden de uitgifte van concessies plaatsvond zonder medeweten van lokale gemeenschappen. Zo kwam het voor dat dorpen of kostgrondjes vielen binnen de concessies van diverse bedrijven. Dit bracht veel problemen met zich mee.

Abiamofo heeft verder aangegeven dat het ministerie van NH nu een ander gezicht heeft. “De tijd van concessies uitgeven zonder inspraak van de lokale bewoners, is dan ook voorbij,” benadrukte de minister. Hij vindt dat er overgegaan moet worden tot een samenwerkingsverband tussen concessiehouders en de lokale samenleving.

Het is dan ook de bedoeling dat het gebied waar de concessie ligt tot ontwikkeling gebracht moet worden. Op het ministerie van NH komt er dan ook een nieuwe afdeling, die erop zal helpen toezien dat er bij de uitgifte van concessies ook ontwikkelingsplannen voor de lokale gemeenschappen worden aangeboden.

Fidelia Graand-Galon zal met de leiding van deze nieuwe afdeling worden belast. Ook zij maakte deel uit van de regeringsdelegatie, die een bezoek bracht aan het Matawaigebied.(srherald)