Brunswijk pleit voor herziening contract Chinees palmoliebedrijf

Brunswijk pleit voor herziening contract Chinees palmoliebedrijf

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Economie

PARAMARIBO – Vicepresident Ronnie Brunswijk is niet tevreden over de prestaties die het Chinese bedrijf Zhen Hong Tai heeft geleverd in Marowijne. Suriname heeft in 2004 ongeveer vijftigduizend hectare beschikbaar gesteld aan de onderneming om een palmoliebedrijf op te zetten in het Patamaccagebied. Echter, tot nu toe is daar niet veel van terechtgekomen.

Brunswijk plaatst daarom vraagtekens achter de bedoeling van Zhen Hong Tai en stelt voor dat de regering de overeenkomst herziet en na de evaluatie bepaalt wat er verder zal gebeuren met dit contract. “Mijn voorstel is dat we als regering een beroep doen op het parlement om te kijken of China Zhen Hong Tai zich heeft gehouden aan de voorwaarden. En als dat niet het geval is dan moet de vijftigduizend hectare weer in boezem van de staat komen”, benadrukte Brunswijk donderdag tijdens een persconferentie.

De vicepresident wees erop dat het bedrijf geen enkele bijdrage levert aan de ontwikkeling van het gebied. Anders dan oorspronkelijk is afgesproken is de vijftigduizend hectare niet in cultuur gebracht. Zhen Hong Tai ontvangt volgens hem wel geld van derden die hout kappen uit de concessie. “Het bedrijf zit gewoon rustig in China en toucheert geld hier. De Moengonezen die daar werken betalen tien US dollar per kuub”, merkte de vp op.

Brunswijk benadrukte dat er per maand minimaal vijftien duizend kuub hout wordt verwerkt in het gebied waar Zhen Hong Tai actief zou moeten zijn. “Dat betekent dat je 150.000 US dollar betaalt aan een bedrijf. Of het echt naar het bedrijf gaat weet ik niet.” Volgens hem kan dit bedrag zelfs oplopen naar tweehonderdduizend US dollar. De vicepresident zegt dat er vanaf 2004 niets is geplant. De mensen die in dienst waren genomen, zijn volgens hem gewoon in de steek gelaten. Om hoeveel arbeiders het gaat heeft Brunswijk niet verteld.(dwt)