Brunswijk: Miljoenen inkomstenderving goud- en houtsector

Brunswijk: Miljoenen inkomstenderving goud- en houtsector

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Economie

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk deelt mee dat de regering eraan werkt om de miljoenen US-dollars die de Staat misloopt uit de hout- en goudsector, naar de staatskas te laten vloeien. Door allerlei constructies die de afgelopen jaren zijn gemaakt, gaat het geld voorbij aan de overheid en komt het terecht bij “een kleine groep eliten”, geeft hij aan. Brunswijk vraagt geduld van de gemeenschap om het doel te bereiken. 

Op een persconferentie hebben de vp, president Chan Santokhi en enkele ministers nader uitgelegd waarom het verhogen van governmenttake bij brandstof met SRD 1 en het unificeren van de valutakoersen nodig zijn. Het enorme financiële gat moet zo snel mogelijk kleiner gemaakt worden, terwijl andere bronnen van inkomsten worden aangeboord omdat de normale verdiensten uit goud en olie verpand zijn. Brunswijk heeft eraan toegevoegd dat de overheid ook veel kapitaal misloopt door allerlei oneigenlijke geldstromen. Daar komt een einde aan, kondigt hij aan. 
Brunswijk deelt mee dat China Zhong Hen Tai tonnen valuta verdient aan hout terwijl het bedrijf sinds 2004 een concessie van 50.000 hectare heeft gekregen voor in cultuur brengen van palmolie. Er is tot nu toe niets geproduceerd. Wat er wel gebeurt, is dat er aan houtkap wordt gedaan. Ook Brunswijk heeft daar zaken gedaan. Hij deelt mee dat men voor 10 kubieke meter hout US$ 10 dollar moet neertellen. Daarvan zou US$ 4 voor de staat bestemd zijn. 


Van de ruim 50.000 kuub rondhout die maandelijks wordt geëxporteerd, komt ruim 20.000 uit de concessie van het Chinese bedrijf, deelt Brunswijk mee. Door een constructie waarin het kabinet van de president en de Surinaamse Postspaarbank betrokken waren tijdens de vorige regeerperiode, komt het aandeel van de overheid toch niet in de staatskas terecht, legt Brunswijk uit. Hij wil de concessie van China Zhong Hen Tai laten intrekken, een onderzoek is gaande of dat mogelijk is. 
Bij de export van goud, ruim 12000 kilo’s per maand, derft de overheid miljoenen aan inkomsten, geeft Brunswijk aan. Op papier zou aan de export alleen (4.75% van de exportopbrengsten) de overheid US$ 3 miljoen moeten verdienen, stelt de vp. “Maar zelfs deze 3 miljoen komt niet naar de Staat. Het geld moet gestort worden op een rekening van de Centrale Bank. Niet rechtstreeks maar via een andere bank zoals de SPSB. Het geld komt nooit bij de Centrale Bank aan.”


Maar er is nog meer aan de hand met de geldstromen uit de goudsector, geeft Brunswijk  aan. “Men zegt dat er geen dollars zijn, maar om goud op te kopen ga je dollars kopen bij de cambio’s,” deelt hij mee. “En zij verdienen dan US$ 7.200.000 per maand. Al deze gelden konden ten goede van de Staat komen waardoor wij vrijer konden ademen. De overheid zou US$ 3 miljoen (aan goud export) per maand moeten verdienen. Kalotti verdient US$ 1.8 miljoen maar een groep eliten verdient US$ 7.2 miljoen per maand. Wat de overheid allemaal kon doen met deze gelden.”  
Aan Grassalco en Staatsolie heeft de overheid bijna niets, geeft de vp aan. Grassalco is zo goed als failliet. Wat er is gebeurd met de US$ 2 miljard die Staatsolie de afgelopen 10 jaren aan de overheid heeft uitgekeerd, is niet duidelijk. “Met die 2 miljard en al die leningen die zijn genomen zou Suriname vandaag hier niet moeten zijn.”  De regering is bezig om al deze geldstromen in kaart te brengen, deelt Brunswijk mee. Uiteindelijk moeten de verdiensten naar de staatskas vloeien.  “De maatregelen van de regering om meer inkomsten te genereren is niet om de gemeenschap te pesten,” benadrukt hij. “We vragen geduld, een paar maanden. Als alles weer op zijn plaats is kunnen de maatregelen teruggedraaid worden.”