Dorpen ressort Kabalebo boos om total lockdown

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – Veel bewoners van Apoera, Section en Washabo in Kabalebo zijn volgens Emro Lewis, coördinator van het plaatselijke Covid-19-team, niet te spreken over het feit dat er wederom een complete lockdown van twee weken is ingegaan door de coronasituatie in hun gemeenschap. Naar zijn zeggen zijn de dorpelingen onaangenaam verrast hiermee en waren ze er niet op voorbereid.

“De totale lockdown is maandagmiddag bekendgemaakt tijdens de Covid-19-persconferentie van de regering. Zo een besluit kan je niet abrupt nemen, omdat we andere leefgewoontes hebben. Er zijn namelijk mensen die naar hun kostgrond moeten om gewassen te oogsten om daar twee weken van te leven”, redeneert Lewis.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geeft aan dat het gaat om een acute situatie, waardoor geen voorbereidingen getroffen konden worden. “Je bent niet voorbereid op een ramp”, zegt hij. De bewindsman benadrukt dat de maatregel niet is genomen om de mensen te pesten. “Er zijn in twee dagen veertien positieve gevallen geregistreerd.”

Op basis van onder meer de bevindingen van een medische missie in dat gebied, heeft de regering het besluit genomen. “Als we zien dat de gevallen afnemen, zal de zaak geëvalueerd worden en kan de lockdown opgeheven worden”, onderstreept Ramadhin. De totale lockdown geldt niet voor geheel Kabalebo.

Overigens, de gemeenschap had niet lang terug al te maken met een algehele lockdown die twee weken heeft geduurd en 23 september afliep. Die maatregel was genomen door districtscommissaris Josta Lewis van Kabalebo vanwege de uitbraak van het virus in het gebied. De mensen klagen dat ze hierdoor beperkte ruimte krijgen om te voorzien in hun levensonderhoud.

Lewis betwijfelt of een algehele lockdown voorkomt dat het virus zich verder verspreidt. De dorpen hebben in vergelijking met Paramaribo een andere leef- en woonsituatie. “Op een erf wonen er meerdere gezinnen en het karakter van het hebben van buren is er vaak niet, waardoor eenieder toch bij elkaar komt. Je kan moeilijk optreden tegen de mensen.”

Er zijn volgens hem in de gemeenschappen tot nog toe zestig positieve gevallen genoteerd en twee mensen zijn aan het virus overleden. Naar zijn zeggen zijn er nu twaalf actieve cases in het gebied. Lewis wijst erop dat het team, bestaande uit medische functionarissen, vertegenwoordigers van dorpsbesturen, politie en het leger, zich gepasseerd voelt door de regering. De groep heeft een spoedvergadering gehouden. “We willen dat de totale lockdown wordt verschoven en als dat niet kan, horen we graag dat er de volgende keer beter wordt gecommuniceerd met ons.” Ramadhin zegt dat hij niet op de hoogte is dat er een Covid-19-team in het leven is geroepen in het gebied. De minister heeft een Covid-19-team geïnstalleerd in Nickerie. (dwt)