Nieuwe granman der Kwinti’s moet zorgen voor ontwikkeling in woongebied

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De granman van de Kwinti’s, Remon Clemens, die onlangs op culturele wijze is ingesteld moet zorgen voor ontwikkelingen in het woongebied. Het stamhoofd is op traditionele wijze ingewijd. Deze plechtigheid vond plaats op de residentie van de stamleider te Kaaimanston. De granman is ook al op traditionele wijze gepresenteerd aan zijn volgelingen.

Clemens is volgens de familie de aangewezen opvolger. Het ingeslapen stamhoofd, André Mathias, had de naam van zijn opvolger al bekendgemaakt. Stamleider Mathias is 2018 ingeslapen. Met de ondersteuning van het traditioneel gezag der Matuariërs is dit heugelijk feit tot stand gekomen.

“Dit is een zeer belangrijke stap voor de stam der Kwinti’s. We kijken uit naar de ontwikkelingen en vooruitgang in ons gebied. Alle negatieve zaken laten we achter ons en vragen eenieder om het stamhoofd te ondersteunen. Het is nu afwachten op de inwijding van ons stamhoofd door president Chan Santokhi, nu de ‘weti futu’ al heeft plaatsgevonden,” zegt Rayen Clemens, lid van een commissie die belast was met het organiseren van deze ceremonie in gesprek met Suriname Herald.

Hij geeft verder aan dat met de komst van het nieuwe stamhoofd zij betere tijden tegemoet zullen gaan. “De Kwinti’s hebben nu geen middelen om te werken aan de opbouw, maar met een leider kunnen zaken anders aan toe gaan en kan ook bepaald worden welke richting wij opgaan.”

De benoeming van de granman heeft plaatsgevonden ondanks enkele stamgenoten hiertegen waren. Het is nog niet bekend wanneer de president het grootopperhoofd zal erkennen.

Simone Awanna