Brunswijk stoort zich niet aan schrijven Blok

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

TOTNESS – Vicepresident Ronnie Brunswijk is niet van streek geraakt door de brief van Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, aan de Tweede Kamer. Brunswijk benadrukt dat Suriname een soevereine staat is. “Het volk geeft macht aan wie het wil. Het volk heeft gesproken en er is daaruit een regering gekomen die mandaat heeft”, merkt Brunswijk op.

Zelf heeft hij de brief nog niet gelezen maar indien het nodig is zal de regering-Santokhi/Brunswijk volgens hem wel antwoord geven wanneer het schrijven van Blok is bestudeerd. “Ik ga niet reageren op basis van wat in de media is verschenen. Ik vind het prematuur om te reageren op wat ik niet heb gezien. Wanneer de regering een formeel schrijven krijgt van Nederland dan gaan we daarop reageren”, aldus de vice president.

In de brief schrijft Blok dat zijn land de band met Suriname weer wil trekken naar een hoog niveau. Echter, met Brunswijk wil Nederland weinig te doen hebben. Alleen als het “noodzakelijk” is mag de vicepresident rekenen op contact met het voormalig moederland.

Hoewel Nederland volgens Blok waarde hecht aan de historische, culturele, economische en persoonlijke banden blijft de positie van Brunswijk een heet hangijzer. “De positie van vicepresident Brunswijk is een aandachtspunt in de relatie met de nieuwe regering. Ronnie Brunswijk is in 1999 door de rechtbank Haarlem bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocainehandel”, schrijft Blok in zijn brief aan de Tweede Kamer.(dwt)