You are currently viewing Levens: 38% scholen binnenland moet nog opstarten

Levens: 38% scholen binnenland moet nog opstarten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ging donderdagmiddag in De Nationale Assemblee uitvoerig in op de uitdagingen die er zijn met de opstart van scholen tijdens de Covid-pandemie. Door acties van de Organisatie van Bus- en Boothouders is 38% van de scholen in het binnenland nog niet begonnen. Het Nationaal Leger heeft voor transport over de weg gezorgd naar Albina, maar beschikt niet over boten. Er wordt gesproken met de bus- en boothouders. De achterstallige betalingen moeten nog worden gestort. Met de bond wordt ook onderhandeld over de eis voor verhoging van de tarieven. 
De bewindsvrouw deelde mee dat de situatie van alle 600 scholen in kaart is gebracht door 60 studenten van de Technologische Faculteit. Zij weet nu precies wat de mankementen zijn op de scholen. De studenten hebben de informatie gedetailleerd beschreven, compleet met foto’s en al. Veel scholen zijn jarenlang niet opgeknapt. Er is een crisisprogramma opgesteld voor de aanpak van de scholen. Bijna alle houten scholen zijn op dit moment krotjes, volgens Levens. Plafonds zijn opgevreten door vleermuizen en houtluizen. 
Door de Covid-pandemie wordt de wijze van lesgeven compleet aangepast. Er zitten nu maximaal 15 leerlingen in een lokaal. De kinderen komen om de beurt naar school. Er is speciaal lesmateriaal ontwikkeld waarmee de scholieren op basis van de instructies van de leerkrachten thuis kunnen studeren. De minister merkte op dat er tijd nodig is om het onderwijsproces te transformeren naar de 21e eeuw en het curriculum aan te passen. Mensen worden getraind hiervoor. Zij is blij dat de scholen zijn begonnen, want in de regio is het onderwijsproces in diverse landen nog niet opgestart. Twee scholen moesten sluiten door besmetting met Covid-19. De school te Loka Loka wordt herbouwd. De minister betreurt het dat de Heilig Hartschool te Paranam is afgebrand, waardoor de kinderen tijdelijk geen les kunnen volgen. 
De Assembleevergadering met als thema ‘onderwijs’ is niet afgerond, nadat bleek dat minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie positief is getest op Covid-19. Hij zat aan de regeringstafel. Verschillende Assembleeleden zijn ingegaan op de situatie in het onderwijs, waarbij speciale aandacht is gevraagd voor de hitte in de klas, de sanitaire situatie en het handhaven van de Covid-protocollen.(dwt)