You are currently viewing Verbannen ex-president Evo Morales wint verkiezingen in Bolivia

Verbannen ex-president Evo Morales wint verkiezingen in Bolivia

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

BOLIVIA – Ook in de letterlijke zin luidt de overwinning de terugkeer van Morales in. De president, die na een omstreden verkiezingswinst vorig jaar onder druk van het leger naar Argentinië uitweek, liet zich gisteren tegen journalisten van Buenos Aires Times ontvallen dat een terugkeer naar zijn geboorteland voor de hand ligt.

De officiële uitslag wordt morgen verwacht, maar in exitpolls stevent Arce af op 52 procent van de stemmen tegenover 30 procent voor de nummer twee, Carlos Mesa. Hiermee zou Arce genoeg stemmen hebben binnengehaald om president te worden zonder dat een tweede ronde nodig is.

Mesa heeft zijn verlies erkend en ook waarnemend president Jeanine Áñez, die bekendstaat als een fel tegenstander van de socialistische partij, feliciteerde Arce op Twitter – tot opluchting van Bolivianen die vreesden dat het land weer in chaos zou storten als er onenigheid over de uitslag zou komen.

De ruime winst voor de partij van Morales wordt gezien als een reactie op het beleid van het rechtse interim-kabinet, dat slecht heeft gereageerd op de coronapandemie en in het afgelopen jaar in rap tempo de privatisering in het land doordrukte.

Beleid tegen armoede

Arce was als minister van Economische Zaken onder Morales de architect van een succesvol economisch beleid tegen armoede in Bolivia. Hij heeft beloofd dit model verder uit te breiden en het land minder afhankelijk van grondstoffen te maken. Gemakkelijk zal hij het niet krijgen. Na een jaar politieke chaos is het land uiterst gepolitiseerd. Ook zijn opstelling tegenover Morales vormt een uitdaging. Die is als eerste inheemse president van Bolivia nog altijd ongekend populair onder de inheemse bevolking