You are currently viewing 69 mensen omgekomen bij onlusten Nigeria, zegt president

69 mensen omgekomen bij onlusten Nigeria, zegt president

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

President Buhari van Nigeria zegt dat bij uit de hand gelopen demonstraties in het land 69 mensen zijn omgekomen. Het gaat volgens hem om 51 burgers, 11 politieagenten en 7 militairen. In het land wordt sinds 7 oktober gedemonstreerd. Dinsdag liep het in Lagos enorm uit de hand.

Dat wijt Buhari aan straatterreur. Volgens de president hebben veiligheidstroepen zich “uiterst terughoudend” gedragen. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt daartegenover dat zeker twaalf demonstranten werden doodgeschoten toen ze het volkslied zongen.

In de miljoenenstad Lagos is een uitgaansverbod van kracht. Organisaties die bij de demonstraties van dinsdag en de dagen daarvoor betrokken waren, hebben hun achterban opgeroepen thuis te blijven.

In Nigeria wordt al twee weken gedemonstreerd tegen politiegeweld en in het bijzonder tegen geweld van een speciale eenheid. Die werd begin jaren 90 opgericht om gewelddadige misdaad terug te dringen, maar zou zich zelf schuldig maken aan afpersing en martelingen.

De eenheid werd opgeheven, maar de demonstraties gingen door. De deelnemers eisen hervormingen in het landsbestuur(nos)