You are currently viewing Chinezen ontruimd op twee plekken in Brokopondo

Chinezen ontruimd op twee plekken in Brokopondo

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Economie

BROKOPONDO – Het is niet de eerste keer dat er uit de goudvelden mensen zijn ontruimd die te werk gaan met het uit China afkomstige spul Jin Chang of Wan Pai, die beide op elkaar lijken en cyanide deeltjes bevatten. Dat zegt Genaro Sampie, operations manager bij de commissie Ordening Goudsector (OGS). Hij bevestigt tegenover de Ware Tijd dat de organisatie eerder in het Grankreekgebied heeft opgetreden tegen Chinezen die er met het spul aan het mijnen waren. Sampie erkent dat er zich mogelijk een trend aan het vormen is.

OGS heeft deze week ook Chinezen ontruimd op twee plekken in Brokopondo. Eén van die plekken was binnen het Brownsberg Natuurpark en een andere locatie buiten de grenzen van het park op de concessie van iemand anders. Doordat er met deze op cyanide lijkende chemicaliën is gewerkt binnen de grenzen van het natuurpark, is het plateau voorlopig gesloten.

Sampie legt uit dat hij de stoffen heeft laten testen bij Surgold. “Ik heb Nimos ook gevraagd, maar het heeft geen laboratorium. Toen bevestigde Surgold dat er cyanidedelen in de stof zitten en dat ze dus gevaarlijk is. Wij hebben deze Chinezen ook weer ontruimd, opgeroepen en uitgelegd dat wat ze doen schadelijk is en dat ze binnen een natuurreservaat werken.”

Volgens Sampie bleven de Chinezen erbij dat wat ze doen schadelijk noch giftig is. “Dat beweert de importeur ook”, zegt de operations manager. Volgens hem is dit gerapporteerd aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en is het de bedoeling dat er andere instanties verder onderzoek doen naar hoe de verwerking in Paramaribo geschiedt. “Want in Paramaribo wordt het dan verwerkt tot puur goud, maar we weten niet waar.”(dwt)