You are currently viewing Europese satelliet in een baan om de aarde gebracht op een Vega-raket uit Frans Guyana.

Europese satelliet in een baan om de aarde gebracht op een Vega-raket uit Frans Guyana.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

FRANS GUYANA – Een nieuwe Europese satelliet die geavanceerde lasertechnologie gebruikt om wereldwijde winden te volgen en weersvoorspellingen te verbeteren, is met succes in een baan om de aarde gebracht op een Vega-raket uit Frans Guyana. Het maakt deel uit van een Europees project om milieuschade te monitoren en te helpen bij rampen.
Adverteren

Lanceerbedrijf Arianespace zei dat de “Aeolus” -satelliet, genoemd naar de bewaker van de wind in de Griekse mythologie, plaatsvond in de Europese ruimtehaven in Kourou, woensdag om 21.20 uur GMT, na een vertraging van 24 uur vanwege ongunstige weersomstandigheden.

De satelliet “zal de onderste 30 kilometer van de atmosfeer onderzoeken door de winden rond de aarde te meten”, zei Arianespace.

Het zal in een zonsynchrone baan zijn, zodat de zonnepanelen altijd stroom kunnen trekken.

Aeolus maakt deel uit van het Copernicus-project, een gezamenlijk initiatief van de Europese Unie en de European Space Agency (ESA) om milieuschade op te sporen en hulp te bieden bij rampenbestrijding.

De satelliet is uitgerust met een enkel instrument: een Doppler-windlidar – een geavanceerd lasersysteem dat is ontworpen om nauwkeurig wereldwijde windpatronen vanuit de ruimte te meten.

De Doppler lidar zendt korte, krachtige pulsen van laserlicht naar de aarde in het ultraviolette spectrum. Deeltjes in de lucht – vocht, stof, gassen – reflecteren of verspreiden een klein deel van die lichtenergie terug naar de zendontvanger, waar het wordt verzameld en opgenomen.

De vertraging tussen de uitgaande puls en het “terugverstrooide” signaal onthult de richting, snelheid en afgelegde afstand van de wind.

Eenmaal per baan worden de gegevens gedownload naar een grondstation in Svalbard, Noorwegen.

De “bijna realtime waarnemingen van de satelliet zullen betrouwbare windprofielen opleveren, waardoor de nauwkeurigheid van numerieke weers- en klimaatvoorspellingen verder wordt verbeterd, en ook het begrip van tropische dynamiek en processen die relevant zijn voor klimaatvariabiliteit”, zei Arianespace na de lancering.

Na drie maanden inbedrijfstelling in de ruimte, begint Aeolus aan zijn wetenschappelijke missie, die naar verwachting drie jaar zal duren.

Aeolus is de vijfde missie in ESA’s Earth Explorer-serie en tevens de 50e lancering van Arianespace voor de European Space Agency.