You are currently viewing De Angolese dansers die het Zuid-Afrikaanse volkslied Jerusalema hielpen de wereld in te gaan

De Angolese dansers die het Zuid-Afrikaanse volkslied Jerusalema hielpen de wereld in te gaan

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

In februari creëerde de Angolese dansgroep Phenomenos do Semba de virale video #JerusalemaDanceChallenge die hun dansbewegingen liet zien op de Zuid-Afrikaanse hit Jerusalema. Hun video speelt zich af in een achtertuin in Luanda, waar ze een groepsdans inbreken, terwijl ze de lunch eten van het bord in hun handen.

In het tijdperk van het coronavirus veroorzaakte de video #JerusalemaDanceChallenge een tegenbesmetting. Bijna van de ene op de andere dag plaatste iedereen, van politie-afdelingen in Afrika tot priesters in Europa, hun eigen Jerusalema-dansvideo’s waarin de choreografie werd herhaald.

De uitdagingsvideo’s werden meegevoerd in een boodschap van hoop, samengevat in het woord “Jerusalema” en versterkt door een elektronische beat die de maker, de in Johannesburg gevestigde muzikant en producer Master KG, omschrijft als “spiritueel”.

Hij stelde deze beat samen in november 2019 en nodigde de Zuid-Afrikaanse gospelzanger Nomcebo Zikode uit om het tekstueel te interpreteren. De magische isiZulu-uitdrukking “Jerusalema, ikhaya lami” (Jeruzalem is mijn thuis) ontstond door hun jammen. Toen zorgden de Angolezen voor een onweerstaanbare choreografie, en de rest is geschiedenis.

De Angolese dansroutine is zowel net repetitief genoeg om opgepikt te worden als net gevarieerd genoeg om te plagen. Video’s vlogen de wereld rond op TikTok, Instagram en Facebook. Zoals de drang om te dansen op “de vroegste Ragtime-liedjes” beschreven door Ishmael Reed in zijn roman Mumbo Jumbo, ook de dansuitdaging “jes groeide”.