You are currently viewing Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen na uitputtende race

Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen na uitputtende race

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Biden heeft zijn overwinning mede te danken aan een historisch hoge opkomst. Hij wint na een mede vanwege de pandemie sobere campagne, die hij stoelde op zijn reputatie als de verstandige politicus die graag het midden zoekt om tot gezamenlijke oplossingen te komen. ‘Het karakter van het land staat op het spel’, zei Biden eerder over de keuze tussen hem en zijn tegenstander, president Donald Trump. 

Met de verkiezing van Biden tot president krijgt Amerika ook zijn eerste vrouwelijke vicepresident, tevens de eerste vicepresident van kleur: Kamala Harris.

Biden, die zelf vicepresident was onder president Barack Obama, kreeg zekerheid over zijn verkiezingszege op Trump dankzij zijn winst in Pennsylvania. Die staat is goed voor 20 kiesmannen. En dat aantal was voldoende om Biden over de drempel van 270 kiesmannen te tillen, het aantal dat nodig is voor het presidentschap. 

Biden won Pennsylvania met een verschil van 34.000 stemmen bij 99 procent van de stemmen geteld – een aantal dat de komende dagen nog kan groeien. 

Volgens de telling van persbureau AP heeft hij inmiddels 284 van de benodigde 270 kiesmannen binnengehaald, terwijl Trump op 214 kiesmannen staat. Biden leidt in alle staten waarvan de uitslag nog niet zeker is, behalve in North Carolina. Ook in Georgia kwam Biden vrijdag op voorsprong, maar die marge is krap: terwijl bijna alle stemmen geteld waren, lag hij zaterdag 7.248 stemmen voor op Trump.

In de westelijke staat Nevada breidde Biden zijn voorsprong uit tot 22.657 stemmen, en in Arizona tot 29.861 stemmen. In North Carolina gaat Trump aan de leiding. Verwacht wordt dat de president die staat zal winnen, alsook in Alaska.