You are currently viewing Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig

Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Pfizer lijkt als eerste met een vaccin tegen corona te komen. Eind deze maand volgt een marktaanvraag, meldt de Amerikaanse farmaceut. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten van Pfizer, die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen reageren enthousiast, maar zien wel nog een addertje onder het gras.

Het gaat om de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek, het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. In die fase is het vaccin op ruim 43.000 mensen getest. Uit een eerste analyse blijkt dat 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel zat in de placebogroep, meldt Pfizer, dat op basis van de getallen concludeert dat het vaccin voor 90 procent effectief lijkt te zijn.

Dat percentage is veel hoger dan verwacht en dan nodig is om een vaccin op de markt te mogen brengen. Ter vergelijking: de meeste vaccins hebben een effectiviteitsgraad van rond de 80 procent; in het geval van corona zijn gezondheidsautoriteiten al tevreden met een effectiviteit van meer dan 50 procent.(AD)