Scholen binnenland starten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De eerste groep leerkrachten vertrekt maandag naar hun standplaats in het binnenland, terwijl de tweede groep dinsdag afreist naar Kwamalasamutu en omgeving. Leerkrachten van de tweede groep zullen met het vliegtuig worden vervoerd. De bedoeling is dat de scholen in het binnenland komende week hun deuren openen.

De scholen in het binnenland zijn niet op 1 oktober gestart, omdat de boot- en bushouders niet waren uitbetaald. Antonius Pokie, bestuurslid van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zegt in gesprek met Suriname Herald dat er schot is gekomen in de zaak.

De vervoerders hebben een deel van hun geld over 2019 ontvangen. Ook de betaalstukken zijn in orde gemaakt. Er is ongeveer 60 procent gestort. Het gaat om brandstofcompensatie, zegt Pokie. “Dit is alvast om te kunnen overleven, maar we zijn nog in onderhandeling. We hebben het voor nu geaccepteerd,” geeft Pokie aan.

Volgens hem wilden sommige vervoerders voorlopig geen diensten verlenen, omdat zij twee jaar lang niet zijn uitbetaald. Het is een grote achterstand die ingelopen moet worden. Sommige bushouders hebben vanaf 2 november hun bussen ingezet. Echter was er een groep die helemaal niet wilde rijden, omdat ze de middelen niet hadden.

Nu rijden alle bussen weer. Het probleem zat meer bij de vakantievervoerders, omdat ze over een lange periode niet hadden ontvangen. Eenieder is nu weer gereed omdat het geld is losgekomen, beweert Pokie.

De boot- en bushouders hadden de zestig procent van de tafel geveegd, vanwege de hoge onkosten die gemaakt worden per maand. Zij gaan voor een betere tariefaanpassing. De bond heeft 200 procent gevraagd vanwege de koersontwikkeling.