You are currently viewing Dc Hunswijk wijst boothouders opnieuw op gesloten grens

Dc Hunswijk wijst boothouders opnieuw op gesloten grens

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – De grensrivier Marowijne is door de coronasituatie nog steeds gesloten voor personenverkeer. Dit benadrukt districtscommissaris (dc) Clyde Hunswijk van Marowijne Noordoost in een bekendmaking. “Daarom is de politie in samenwerking met de marine van het Nationaal Leger bevoegd om elk moment corrigerend op te treden”, schrijft Hunswijk.

In gesprek met de Ware Tijd zegt de dc dat hij onlangs heeft waargenomen dat er veel boten aangemeerd waren aan de oever in Albina. Bij navraag bleek het te gaan om vaartuigen die personen van Albina naar Saint-Laurent-du-Maroni en terug vervoeren. “De grens is officieel sinds maart gesloten en ik moet erop toezien dat de wet wordt nageleefd anders creëeren we chaos. We kunnen ook niet doen alsof onze neus bloedt, totdat een incident plaatsvindt op de rivier, terwijl ik hoofdverantwoordelijke ben in het district”, onderstreept de burgervader.

Hij heeft niet de indruk dat hij als boeman wordt gezien, omdat de boothouders begrip hebben voor de taken van de dc. Hij heeft ze aangeraden om over de grenskwestie een gesprek aan te vragen bij president Chandrikapersad Santokhi, omdat de grenssluiting een regeringsbesluit is. “Ik voer de maatregel uit en moet die controleren”, onderstreept Hunswijk.

Ricardo Banda, woordvoerder van de boothouders van Albina, had graag gezien dat de bekendmaking naar hem was doorgestuurd, omdat hij hiervan niet op hoogte is gesteld. Hij zou op zijn beurt de boothouders erop attenderen dat de politie en het leger tegen hun kan optreden. In een reactie zegt de dc dat hij de bekendmaking niet speciaal aan belanghebbenden hoeft mee te delen, omdat het al bekend is dat de grensrivier is gesloten en dat de bootexploitanten zich aan de regels dienen te houden. Overigens, er is niet bekendgemaakt dat de grensrivier weer is opengesteld.

Banda wijst erop dat er tweehonderd boothouders bij hem zijn geregistreerd. Hij ontkent niet dat er boothouders zijn die regelmatig de oversteek doen. “De mannen zijn genoodzaakt te varen, want ze moeten brood op tafel zetten. Wij zijn de enige vervoerders die ons werk nog niet mogen hervatten, terwijl particuliere bushouders en bus- en boothouders van het Nationaal Vervoer Bedrijf dat al doen”, klaagt de woordvoerder. De bootondernemers hebben ook arbeiders en hierdoor zijn meerdere gezinnen afhankelijk van de transportsector te water in Albina. Hij weet dat enkele boothouders nu werken in de bouwsector. Aangezien sommige boten al zeven maanden niet varen, drijven die verwaarloosd langs de oever in Albina.

Banda ziet graag dat de regering met de Fransen om de tafel gaat zitten om de grenskwestie te bespreken. Hij vindt dat de grens wederom opengesteld kan worden aangezien de Covid-19 situatie in beide landen stabiel kan worden genoemd. “Er moet een centrale plek zijn voor de oversteek en we moeten ons natuurlijk houden aan coronaregels”. Volgens Hunswijk is de grenskwestie onderwerp van gesprek tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Fransen.

NDP-parlementariër Claudie Doornkamp-Sabajo van Marowijne noemde maandag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee de situatie aan de grens zorgwekkend. “Boten varen de hele dag van en naar Frans-Guyana. Ik stel voor de zoveelste keer de vraag of de grens is opengesteld”, aldus Doornkamp-Sabajo. Ze wees erop dat haar collega Genevievre Jordan van Marowijne (Abop) ervoor heeft gepleit dat mensen die hun waar willen verkopen aan de Franse kant een pasje krijgen.(dwt)