You are currently viewing In memoriam: Gewezen president van Ghana Jerry Rawlings

In memoriam: Gewezen president van Ghana Jerry Rawlings

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Rawlings greep de macht via twee militaire staatsgrepen, maar evolueerde tot een verkozen staatshoofd in een land dat vandaag wordt gezien als een van de meest volwassen democratieën van Afrika. Jerry Rawlings was 73 jaar.

Hij was luchtmachtpiloot toen hij in 1979 een eerste staatsgreep leidde in Ghana en de militaire regering omverwierp. Hij liet daarop verschillende voormalige leiders en generaals executeren wegens corruptie, maar zou daar later wel enige spijt over uitspreken.

“Ikzelf hou er ook niet van.” Rawlings liet de macht over aan een burgerbestuur, dat hij in 1981 via een nieuwe staatsgreep opzij zette. Hij stond daarna aan het hoofd van een militaire junta tot 1992, toen Ghana overging naar een meerpartijenstelsel.

Omstreden In datzelfde jaar 1992 won hij zelf de presidentsverkiezingen met bijna 60 procent van de stemmen. In 1996 deed hij er een tweede ambtstermijn bovenop.

Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door een lange periode van stabiliteit in Ghana, na een tumultueuze reeks staatsgrepen in de jaren 60 en 70. Ook vandaag wordt Ghana beschouwd als een van de meest volwassen democratieën van Afrika.

Zijn aanhangers zeggen dat hij welvaart en stabiliteit bracht in Ghana, maar tegenstanders betichten hem van grove mensenrechtenschendingen en corruptie.