You are currently viewing Ook vaccin Moderna lijkt meer dan 90 procent van de mensen te beschermen

Ook vaccin Moderna lijkt meer dan 90 procent van de mensen te beschermen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Het coronavaccin dat Moderna ontwikkelt, is volgens de eerste onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief, meldt de Amerikaanse farmaceut maandag. Volgens Moderna zijn er geen grote problemen aan het licht gekomen tijdens het testen van het vaccin.

Het is voor de tweede keer deze maand dat er veelbelovend nieuws is over een potentieel coronavaccin. Vorige week werd nog bekend dat het vaccin van Pfizer voor 90 procent effectief is.

Voor de tests maakte Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel kreeg het kandidaat-vaccin, een ander deel een placebo. In die controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar vijf personen besmet.

De Europese toezichthouder voor medicijnen (EMA) heeft laten weten te onderzoeken of het vaccin geschikt is om op de markt te brengen. Het middel van de farmaceut krijgt een versnelde beoordeling, een zogeheten rolling review.

Normaal gesproken vragen medicijnfabrikanten pas om toelating wanneer de proeven met een nieuw middel helemaal afgerond zijn. Bij een rolling review kijken de toezichthouders mee over de schouders van de farmaceuten terwijl hun gegevens binnenkomen.