You are currently viewing Onrust in Brazilië na doden zwarte man door witte bewakers supermarkt

Onrust in Brazilië na doden zwarte man door witte bewakers supermarkt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Brazilianen zijn vrijdag in verschillende steden massaal de straat opgegaan uit boosheid vanwege de dood van een zwarte man. João Alberto Silveira Freitas (40) kwam donderdagavond in de zuidelijke stad Porto Alegre om het leven na grof geweld door twee witte supermarktbeveiligers. Hij werd minutenlang door de beveiligers in zijn gezicht geslagen.

Beelden van het incident bij een vestiging van de supermarktketen Carrefour werden verspreid via sociale media. Daarop is te zien dat een van de beveiligers de man bij de uitgang van de supermarkt vasthoudt, terwijl zijn collega hem herhaaldelijk in het gezicht slaat.

Op andere beelden is te zien dat een beveiliger met zijn knie op de rug van Freitas drukt. Kort na het incident overleed de man. Beide beveiligers zijn aangehouden op verdenking van moord. Een van hen was werkzaam bij de militaire politie. Mogelijk was een ruzie tussen Freitas en een kassamedewerker aanleiding voor het incident.

In meerdere grote Braziliaanse steden bestormden demonstranten vrijdag Carrefour-vestigingen. Ze riepen hierbij leuzen als “Black lives matter” en “Winkel niet bij Carrefour, je kunt doodgaan”.

Hoewel de demonstraties op de meeste plekken gemoedelijk waren, liepen protesten in enkele steden uit de hand. Zo werd in een Carrefour-vestiging in São Paulo brand gesticht en geplunderd. Andere filialen, in onder meer Rio de Janeiro, zagen zich genoodzaakt te sluiten na vernielingen.

Carrefour ontbindt contract met beveiligingsbedrijf
De supermarktketen heeft de gewelddadige dood van Freitas vrijdag in een verklaring veroordeeld en gezegd het contract met het beveiligingsbedrijf te ontbinden. Ook is de manager van de supermarkt in Porto Alegre ontslagen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Braziliaanse vestiging van Carrefour in verlegenheid wordt gebracht. In augustus overleed een man in een vestiging in de stad Recife. Werknemers van die winkel bedekten het lichaam van het slachtoffer vervolgens achter parasols, zodat de supermarkt langer open kon blijven.

Woede om reactie vicepresident
Vicepresident Hamilton Mourão haalde zich vrijdag de woede van de demonstranten op de hals door zijn reactie op het incident. Hij betreurde Freitas’ dood, maar stelde dat van racisme geen sprake was. “Racisme bestaat niet in Brazilië. Dat is iets wat zij (de demonstranten, red.) hier willen importeren. Ik heb in de Verenigde Staten gewoond, dáár is sprake van racisme.”

De demonstraties vielen gelijkertijd met de jaarlijkse Black Awareness Day, waarop aandacht wordt gevraagd voor de waarde van de zwarte gemeenschap in Brazilië. Ook wordt stilgestaan bij het slavernijverleden in het Zuid-Amerikaanse land.

Volgens statistieken van de regering is zo’n 57 procent van de bevolking niet-wit. Toch vormen zij 74 procent van alle slachtoffers van dodelijke geweldsmisdrijven. Als het gaat om dodelijk politiegeweld, is dat zelfs bijna 80 procent. In juni gingen Brazilianen nog de straat op vanwege de dood van een veertienjarige jongen die werd gedood door de politie in Rio de Janeiro.