Onderzoek: Aboriginals oudste volk ter wereld

Onderzoek: Aboriginals oudste volk ter wereld

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Cultuur

Aboriginals zijn het oudste geciviliseerde volk ter wereld. Ze hebben de langste relatie met het land waar ze wonen. Dit toont een grote studie naar hun dna aan, meldt het Britse Telegraph.

Wetenschappers gebruikten de genetische sporen van vroegere bevolkingsgroepen die zijn achtergebleven in het dna van mensen uit Papoea-Nieuw-Guinea en Australië. Hiermee is geprobeerd hun reis vanuit Afrika te reconstrueren. 

De hedendaagse aboriginals stammen af van de ontdekkingsreizigers die Afrika verlieten tijdens een grote uittocht zo’n 72.000 jaar geleden. Een studie – gepubliceerd door Nature – toont aan dat aboriginals en Papoeas later relaties aangingen met een onbekend mensenras, mogelijk verwant aan de Siberische Denisovans.

Migratiegolf
,,Het was lange tijd onduidelijk hoe het precies zat,” zegt professor Willerslev van de Universiteit van Kopenhagen. ,,We hebben bewijs dat er slechts een grote migratiegolf vanuit Afrika plaatsvond. Verder blijkt dat de inheemse Australiërs rechtstreeks van de eerste mensen afstammen die het continent 50.000 jaar geleden bewoonden.”

Toen de voorouders van de hedendaagse aboriginals in Australië aankwamen, bleven ze vrijwel volledig geïsoleerd van de rest van de wereldbevolking tot ongeveer vierduizend jaar geleden. ,,Ze zijn waarschijnlijk de oudste bevolkingsgroep ter wereld die op een plaats bleef”, aldus Willerslev. ,,Pas daarna volgde contact met Aziatische populaties en de Europese ontdekkingsreizigers uit de 18e eeuw.”

Fascinerend
Aboriginalstammen werden van elkaar gescheiden door een grote woestijn die in de loop der tijd door de hevige droogte was ontstaan. Onderzoeker dr. Anna Sapfo Malaspinas noemt de genetische diversiteit van de aboriginals fascinerend. ,,We treffen bijvoorbeeld groepen in het Zuid-Westen van Australië die genetisch meer verschillen van groepen uit Noord-Oost Australië. Hun verschillen zijn groter dan die bijvoorbeeld van de inheemse Amerikanen en Siberiërs.”