Galibi wil alcoholmisbruik de kop indrukken

Galibi wil alcoholmisbruik de kop indrukken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Door vandaag een alcoholvrij sportevenement in Galibi te houden, willen de initiatiefnemers gevallen van alcoholmisbruik in de dorpen Christiaan- en Langamankondre reduceren. Er is gebleken dat in de voorbije jaren mensen zijn overleden aan ziektes zoals kanker als gevolg van veelvuldig alcholgebruik. “Dit wordt een grote uitdaging, omdat over het algemeen inheemsen veel alcohol nuttigen.

Dat is reden genoeg om een aanzet te geven om de levensstijl te veranderen, want we moeten ergens beginnen”, zegt Roberto Maleko. Maleko is coördinator van het gemeenschapsproject ‘Gezonde levensstijl Galibi’ en in dit verband worden de mensen bewust gemaakt van onder andere gezonde Inheemse voeding en drank. Ook het sporten wordt in dit kader aangemoedigd. Hierbij zijn de vrouwen- en sportorganisaties van Galibi betrokken. Dit gemeenschapsproject maakt deel uit van het Indigenous Navigator programma dat door VIDS wordt uitgevoerd en wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Behalve dat door alcoholmisbruik mensen ziektes, zoals prostaatkanker, nier- en leveraandoeningen kunnen oplopen, kan veelvuldig alcoholgebruik leiden tot onder andere gezinsontwrichting, huiselijk geweld en kindermisbruik, zegt Maleko. Hij wijst ook erop dat alcoholverslaving een barriere is voor vooral jongeren. “De jonge mensen kunnen hierdoor vroegtijdig afhaken van school. Daarnaast verbrassen werkende jongeren hun geld, terwijl ze dat kunnen gebruiken om te sparen om bijvoorbeeld een huis te bouwen”, legt Maleko uit.

Daarom ziet hij graag dat de jongeren liever niet beginnen met alcoholgebruik. Vandaar dat vandaag geen alcohol genuttigd mag worden bij het sportevenement. “Als iemand een blik bier in zijn handen heeft, zullen we die persoon op gepaste wijze vragen om dat niet te doen”, zegt de projectcoördinator. Na de toespraken van de dorpshoofden Ricardo Pane (Christiaankondre) en Selowin Alamijawari (Langamankondre) zal er een trimloop gehouden worden.

Verschillende vruchtensappen en zoete kasiri worden verkocht. Er zijn ook voetbal en volleybal wedstrijden gepland. Het evenement wordt afgesloten met het optreden van een culturele muziekgroep.Dorpelingen, jong en oud, zijn erg enthousiast over dit initiatief en bereiden zich al dagen voor op het sportevenement. De afgelopen dagen kon je ze regelmatig zien rennen door het dorp of een balletje slaan.

vids