Brunswijk ontvangt eerste registratiekaart ordening kleinschalige goudsector

Brunswijk ontvangt eerste registratiekaart ordening kleinschalige goudsector

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – Als het aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk ligt, komt er liever vandaag dan morgen ordening binnen de kleinschalige goudsector.

De vp heeft 2 december als eerste burger een registratiekaart van de Commissie Ordening Goudsector ontvangen, nadat hij eerder op de dag een presentatie hierover had bijgewoond. Deze kaart zal aan alle gouddelvers in het achterland verstrekt worden. Zonder dit pasje zal het niet meer mogelijk zijn het edelmetaal ten verkoop aan te bieden, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Op de kaart komen alle persoonsgegevens te staan en een barcode. De opdracht van de vp is om alle personen in kaart te brengen die actief zijn in de kleinschalige goudsector.

Serion Cafe, Operation Manager van OGS, zegt dat de vp zichtbaar onder de indruk was van de presentatie. Dat de vp menens is dit vraagstuk op te lossen, blijkt uit de Commissie Ordening kleinschalige Goudsector die in oktober 2020 door hem, namens de regering, in het leven is geroepen. Naast deze commissie is er ook nog de Commissie Ordening Goudsector.

Een van de eerste adviezen vanuit de commissie was om de ‘drijvende goudbedrijven’ op de Marowijnerivier aan de ketting te leggen en de goudwinningsactiviteiten tot en met 26 november voort te zetten. “Wij hebben ons beziggehouden met scalians op de Marowijnerivier. Deze regering wil het gedoogbeleid in de goudsector een halt toeroepen”, stelt commissievoorzitter Wesley Rozenhout resoluut.

De werkgroep bestaat uit deskundigen van verschillende disciplines. De commissieleden hebben allemaal een volle dagtaak. Zij geven advies aan de regering met betrekking tot de ordening. De commissie is een werkarm van de Ordening Goudsector (OGS), echter zitten zij niet in de uitvoering. Zij formuleren beleid, doen onderzoek en dragen mogelijkheden aan om de sector te ordenen.

De werkgroep valt onder het kabinet van de vicepresident, maar werkt voor het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.