Burundi zet VN-mensenrechtenteam het land uit

Burundi zet VN-mensenrechtenteam het land uit

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Burundi heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties verteld dat het kantoor van de speciale gezant van de organisatie tegen het einde van het jaar moet sluiten.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vroeg onlangs dat het bureau nog een jaar in bedrijf blijft vanwege een “kwetsbare” situatie in het land.

Het kantoor van de gezant werd in 2016 opgericht om de spanning in Burundi op te sporen, dat een jaar eerder in een politieke crisis was beland toen de toenmalige president Pierre Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een betwiste derde termijn.

In een bericht van AFP en bevestigd door een hoge Burundese diplomaat, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken Guterres op de hoogte van “de formele sluiting en liquidatie van het kantoor van de speciale gezant voor Burundi op 31 december 2020.”

De VN probeerden de missie van de gezant met een jaar te verlengen, ondanks een positieve verandering van de kant van de nieuwe president Evariste Ndayishimiye, die aantrad nadat Nkurunziza in juni stierf en de situatie in Burundi omschreef als nog steeds “kwetsbaar”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordde met de opmerking dat een “politieke aanwezigheid” van de VN niet langer “relevant” was, aangezien de situatie nu “kalm en stabiel” was en een recente verkiezing had geleid tot een “historische politieke overgang”.

“Onze beslissing is soeverein en onherroepelijk, we hebben niet langer een bureau nodig dat het idee koestert van een crisis die alleen in de hoofden van bepaalde buitenlandse mogendheden bestaat”, vertelde bron van het ministerie aan AFP.

De bron verwees waarschijnlijk naar de Europese Unie en naar westerse landen.

Een VN-diplomaat vertelde AFP op voorwaarde van anonimiteit dat de beslissing van Burundi mogelijk gericht was op ‘onderhandelen over een flexibelere politieke relatie met de VN’.

In zijn nota zei het Burundese ministerie van Buitenlandse Zaken dat “sociaal-economische ontwikkeling het enige leidende domein is dat hulp nodig heeft” van de VN.