Sipaliwini

Sipaliwini

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Cultuur

– SIPARIWINI sipari = stekelrog wini = Rivier

Sipaliwini is pas ontstaan in 1983, nadat het district eerst Binnenland zou gaan heten. Het is vernoemd naar de Sipaliwini rivier welke in het zuiden van het Distrikt ligt. Het aantal inwoners is volgens ABS (2012) gesteld op 37.065 Veel van de Inheemsen in Suriname wonen in distrikt Sipaliwini 14% en 76% zijn de Marrons

Het district heeft in totaal 156 Dorpen Enkele belangerijke hiervan zijn: Apetina, Apoera, Bakhuis, Bitagron, Pokigron, Kajana, Kamp 52, Pelelu Tepu, Cottica, Kawemhakan, Benzdorp, Kwamalasamoetoe, Nieuw Jacobkondre, Aurora, Botopasi, Goddo, Djoemoe en Pontoetoe, loka loka, langatabiki, nason.

Het district is vrijwel ongerept en bestaat, in tegenstelling tot de rest van Suriname, uit veel heuvels en bergen, hoofdzakelijk bedekt door tropisch regenwoud, met uitzondering van onder andere de Sipaliwinisavanne in het zuidwesten.

Als gekeken wordt naar de bestuurlijke indeling van het distrikt kan aangegeven worden dat tot het jaar 2010 het door 1 Districtscommissaris bestuurt werd. In de jaren erna werd dit uitgebreid naar één dc per bestuursressort, waarbij Paramacca als zevende bestuursressort bij kwam. De 7 ressorten zijn:Boven Coppename, Boven Saramacca, Boven Suriname, Coeroenie, Kabalebo, Tapanahoni en Paramacca