ROS wil bedrijven opzetten in binnenland

ROS wil bedrijven opzetten in binnenland

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Het is een gedachtegang van de leiding van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), om diverse agrarische bedrijven op te zetten in het binnenland. In gesprek met Suriname Herald, zegt ROS-minister Gracia Emanuël, dat zij onlangs bij diverse werkbezoeken aan het binnenland met de lokale bevolking hierover heeft gesproken.

Er zijn gesprekken gevoerd om na te gaan of de behoefte er is en ook welke producten de bewoners produceren. “Je kan niet in Paramaribo zitten en beleid maken dat je bedrijven wil opzetten, maar je moet ook met de mensen praten,” zegt de ROS-minister.

Op basis van de gevoerde gesprekken is het ministerie nu bezig samen met de lokale bewoners projecten te ontwikkelen. Zo wordt er nu gekeken naar het opzetten van een pinda- en rijstbedrijf in het dorp Guyaba in het Boven-Suriname gebied.

Een ander vraagstuk dat ook haar aandacht heeft is het sportbeleid. Volgens de bewindsvrouw is het van cruciaal belang, dat het sportgebeuren gedecentraliseerd wordt. Vooral het binnenland heeft een achterstand, wanneer het gaat om het sportbeleid in Suriname.

Dit terwijl er heel wat topsporters uit het binnenland afkomstig zijn. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met verschillende districtscommissarissen, om na te gaan hoe het sportgebeuren in de districten aangepakt moet worden. Belangrijk hierbij is dat het beleid zodanig wordt uitgezet, dat nieuwe sporttalenten worden ontdekt.

De bewindsvouw zei verder dat wordt bekeken naar de verhoging van het salaris van de dignitarissen. Ze legt uit dat het voor dit jaar niet meer lukt, maar aan het begin van januari 2021 zal er weer naar worden gekeken. Gezien de moeilijke economische situatie is het volgens Emanuël meer dan rechtvaardig om het salaris te verhogen. Zij kan echter nog niet aangeven hoeveel de verhoging zal zijn, maar ze is vastberaden de verhoging te realiseren.

Sjovellie Amoksi