Ruim 200 huishoudens Moengo Tapoe hebben nu stroom

Ruim 200 huishoudens Moengo Tapoe hebben nu stroom

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Het elektriciteitsnet van Moengo Tapoe, het thuisdorp van vicepresident Ronnie Brunswijk, is zaterdag – te midden van een grote menigte – in gebruik genomen. Nu hebben ruim 200 huishoudens dag en nacht de beschikking over elektriciteit. President Chan Santokhi zei dat het volk van Suriname recht heeft op elektriciteit. Het beleid van de regering is er dan ook op gericht via de diverse alternatieven zoals brandstof, waterkracht en zonne-energie de gemeenschap tegemoet te komen.

Santokhi zei blij te zijn dat dit gedeelte van Marowijne ook mag genieten van de energievoorziening. Er is een project in voorbereiding met India waarbij 20.000 huishoudens in het binnenland voorzien zullen worden van zonne-energie. De regering zal de komende week een agenda presenteren van projecten die binnen een tijdsbestek van twee jaar afgerond moeten zijn. Vanaf maart 2021 zal er een aanvang hiermee gemaakt worden. Een van de belangrijke zaken volgens de president is het in gebruik nemen van een middelbare school in het district Marowijne in oktober 2021, meldt de Communicatie Dienst Suriname. 

Brunswijk voerde aan dat de regering niet alleen praat maar ook handelt. Namens de gemeenschap van Moengo Tapoe bedankte hij de president voor diens inzet en ondersteuning om de stroomvoorziening mogelijk te maken voor het gebied. “Deze regering wacht niet op het laatste moment om kort voor de verkiezingen projecten uit te voeren. Vanaf haar aantreden vijf maanden geleden, heeft ze niet stilgezeten en is er al heel wat uitgevoerd,” merkte Brunswijk op.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei dat in augustus van dit jaar tijdens een werkbezoek de plaatselijke bevolking het elektriciteitsvraagstuk al had aangekaart. Nu is het met inzet van diverse betrokkenen gelukt om vóór het eind van het jaar de bevolking te geven waarop ze recht heeft. Surinamers waar ze ook wonen hebben recht 24 uur stroom per dag. Abiamofo merkte op dat energievoorziening voor het binnenland een grote uitdaging is. Momenteel is de overheid bezig defecte generatoren te repareren. Dorpen krijgen nu meer brandstof en een aantal dorpen wordt voorzien van hernieuwbare energie.

Zaterdag werden drie wasmachines en drie ijskasten verloot onder de bewoners. Deze huishoudelijke apparaten zijn beschikbaar gesteld door Brunswijk.