Bedrijven die Covid-vaccin willen kopen moeten zich wenden tot Volksgezondheid

Bedrijven die Covid-vaccin willen kopen moeten zich wenden tot Volksgezondheid

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – Bedrijven die erin geïnteresseerd zijn hun personeel te vaccineren en daarvoor zelf Covid-19-vaccins willen aanschaffen, zullen zich moeten wenden tot het ministerie van Volksgezondheid.

Het ministerie gaat niet stimuleren dat bedrijven zelf vaccins aanschaffen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid wees tijdens de spoed Covid-19-persconferentie erop dat een vaccin een geneesmiddel is, dat geregistreerd dient te zijn en waarvoor er dan vergunning nodig is.

Hij zegt dat de regering afgelopen maandag nog goede afstemming heeft gepleegd met het bedrijfsleven dat geïnteresseerd is om te investeren in vaccinaties en het helpen opzetten van logistiek. De overheid heeft dit met open armen verwelkomd.

Samen met het bedrijfsleven wil de regering goede afspraken maken en goede overlegstructuren creëren om op het moment dat vaccins beschikbaar zijn, samen te werken op dit gebied.

Minister Ramadhin roept alle bedrijven die zelf het vaccin willen kopen voor hun personeel op om contact te maken met het ministerie van Volksgezondheid of met de PAHO.

De bewindsman geeft dan de garantie dat het personeel van zo’n bedrijf dan gevaccineerd worden. Hij benadrukt echter dat de prioriteit in eerste instantie bij gezondheidswerkers en risicogroepen ligt.

Minister Ramadhin merkt op dat er in enkele landen reeds fake Covid-vaccinaties beschikbaar zijn. Het ministerie wil daarom het zelf kopen van vaccins niet stimuleren.

“Wij hebben eerder gezien dat bedrijven sneltesten verkochten”, zegt de bewindsman. Maar volgens hem moet de centrale overheid de betrouwbaarheid van testen kunnen meten en controleren.

“Als een persoon ergens een test heeft gekocht en zegt dat het betrouwbaar is, kunnen wij de betrouwbaarheid niet controleren, dus gaan wij het ook niet stimuleren.” Voor alles dat als geneesmiddel wordt toegediend aan een mens geldt, aldus de minister, dat dit moet plaatsvinden via het ministerie van Volksgezondheid.