De Indiase politie gebruikt geweld als een kortere weg naar gerechtigheid. Het zijn de armsten die de littekens dragen
TOPSHOT - In this picture taken on June 26, 2020, residents gather as they carry the coffin of Jayaraj, 58, and son Bennicks Immanuel, 31, allegedly tortured at the hands of police in Sathankulam, Thoothukudi district in the Indian state of Tamil Nadu. - The deaths of a father and son from alleged torture at the hands of police have sparked outrage across India, with many drawing parallels with the killing of George Floyd in the United States. (Photo by STR / AFP) (Photo by STR/AFP via Getty Images)

De Indiase politie gebruikt geweld als een kortere weg naar gerechtigheid. Het zijn de armsten die de littekens dragen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
Bengaluru, India (CNN) Enkele minuten na de onafhankelijkheidsdag van India bestormde de politie een sloppenwijk in de westelijke staat Gujarat, waar de 65-jarige Hira Bajania sliep. In het donker van de nacht werd hij uit zijn huis gesleept, naar een nabijgelegen politiebureau gebracht en samen met elf andere mannen beschuldigd van het stelen van mobiele telefoons.
Toen de dag aanbrak op een dag ter herdenking van de vrijheid van India, werden de mannen een voor een uit hun cel gehaald om tot 30 minuten te worden ondervraagd, volgens een klacht die vervolgens bij de politie was ingediend, en door CNN gezien.

Ze werden vastgebonden, uitgekleed, geslagen, mishandeld en, volgens twee mensen in de groep, seksueel gemarteld en opgedragen te bekennen. Velen keerden hinkend naar hun cel terug, niet in staat om te staan ​​of te zitten, zeggen verschillende mannen. Allen ontkenden de beschuldigingen.
Rond 17.30 uur de volgende dag stortte Hira Bajania, een lappenplukker, in nadat ze was geslagen. ‘We zeiden tegen hen:’ Hij is dood. Je hebt hem vermoord. ‘ De politie dacht dat hij deed alsof ”, zegt Shankar Bajania, geen familie, die een van de mannen is die op 15 augustus 2019 zijn opgepakt.
Hira Bajania deed niet alsof. Shankar Bajania zegt dat hij door de ramen van het politiebureau zijn levenloze lichaam in een politiejeep heeft gezien. In het ziekenhuis werd hij dood verklaard.

Hira was geen uitbijter. Volgens de National Human Rights Commission (NHRC) van India, een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met mensenrechtenschendingen, zijn sinds begin 2019 ten minste 194 mensen omgekomen in politiehechtenis in India, waar politiegeweld een dagelijkse realiteit is, variërend van de gebruik van knuppels voor het beheersen van mensenmassa’s tot fatale vrijheidsstraffen.
Officieren worden zelden veroordeeld voor hun daden, vaak tegen de meest kwetsbare leden van de samenleving, blijkt uit statistieken.