Vreemde gang van zaken bij Staatsonderscheiding

Vreemde gang van zaken bij Staatsonderscheiding

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Op Facebook las ik een Engelstalig bericht van Faried Pierkhan van het mediahuis RBN dat op 25 december, eerste kerstdag, ‘in the comfort of our house’ de president van de Republiek Suriname, zijn moeder, mevrouw Helouise Pierkhan-Somair benoemd had tot Grootmeester in de Ere Orde van de Palm. Op de bijgevoegde foto staat zij met oorkonde naast een casual geklede vriendelijk lachende president Chan Santokhi. 


Van de versierselen horende bij de onderscheiding, volgens mij een lint dat om de hals wordt omhangen is niets te zien. Dinsdag 29 december kwam Times of Suriname met dezelfde foto en het verhaal dat mevrouw Pierkhan moeilijk ter been is en hierdoor niet op 21 november op het Onafhankelijkheidsplein aanwezig kon zijn bij de jaarlijkse decoratieronde.  Daarom de onderscheiding in haar woonkamer die zij ontving ‘omdat zij als persoon een stempel heeft gedrukt op de Surinaamse cultuur en mede heeft geholpen aan de vorming van velen via het omroepbedrijf Rapar’. Een vreemde gang van zaken.


Dat de gedecoreerde moeilijk ter been is, betekent niet dat zij desnoods gezeten in een rolstoel naar de officiële ceremonie in de gelijkvloerse speciale tent op het Onafhankelijkheidsplein had kunnen gaan. Te oordelen aan de foto staat deze mevrouw nog krachtig in het leven. Zelfs in het geval van grote vrees voor Covid-19-besmetting had zij naderhand ook op het paleis gedecoreerd kunnen worden, waar een zestal personen dat op 21 november verhinderd was, alsnog ontvangen werd, dat volgens mij ook rolstoel toegankelijk is.


Afgezien hiervan kan mij natuurlijk uitzonderlijke situaties voorstellen waarbij iemand in de eigen omgeving gedecoreerd moet worden. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of verpleeg/bejaardentehuis. Of als iemand met bijzondere verdiensten bij overheid of bedrijfsleven bij het met pensioen gaan een afscheidsreceptie geeft waarbij een staatsonderscheiding wordt uitgereikt – vaak een verrassing. Voor zover ik het kan overzien is het voor het eerst in de geschiedenis van de Republiek Suriname dat een staatsonderscheiding bij iemand thuis op een internationale christelijke feestdag wordt uitgereikt.


Wat ik ook vreemd vond aan deze decoratie is dat de president deze ook nog casual gekleed uitvoerde. Naar mijn bescheiden mening heeft het uitreiken van een staatsonderscheiding te maken met het uitdragen van de waardigheid van de Republiek Suriname – de staatsonderscheiding is hier deel van. Als symbool voor het uitdragen van deze waardigheid van de Republiek draagt de president dan ook zijn ambtsketen over zijn kostuum en niet de presidentiële sjerp. Ik vond het een gruwel dat de president zo informeel en zo casual bij iemand thuis een decoratie die omkleed is met eer, lof, waardigheid enz. heeft uitgereikt. Of is dit nu ook een voorbeeld van de nieuwe werkwijze die de president voorstaat?


Roy.khemradj@gmail.com