De situatie is zorgwekkend en de autoriteiten moeten snel ingrijpen anders kan het uit de hand lopen

De situatie is zorgwekkend en de autoriteiten moeten snel ingrijpen anders kan het uit de hand lopen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – In de goudzoekersdorpen Villa Brazil en Cabana in het Matawaigebied zijn binnen een week zeven mensen positief getest met het coronavirus. De gevallen zijn vastgesteld door het Mobile Population Team dat bestaat uit onder meer gezondheidswerkers van de Medische Zending. De missie die ook werd ondersteund door leden van het Malariaprogramma en Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) was vanaf vorige week dinsdag in het gebied en keerde donderdag terug.

Door gebrek aan goede controle over de besmette personen zijn sommige lokale bewoners bezorgd. “De situatie is zorgwekkend en de autoriteiten moeten snel ingrijpen anders kan het uit de hand lopen”, zegt een dorpeling tegen de Ware Tijd. Vernomen wordt dat een deel van deze positief geteste personen weigeren te zeggen met wie ze allemaal in contact zijn gekomen. “Als je niet oppast, krijg je een oncontroleerbare situatie straks”, benadrukt de bron.

Maureen van Dijk-Wijngaarde, medisch directeur van de Medische Zending, bevestigt dat er positieve gevallen zijn in het gebied. Volgens haar zijn er in Villa Brazil twee mensen positief getest, terwijl in Cabana vijf gevallen zijn genoteerd. Omdat het team donderdag terug moest, is met de patiёnten afgesproken dat ze in isolatie blijven en indien de klachten erger worden, ze meteen contact moeten opnemen met de polikliniek op Nyun Jakobkondre. Echter, volgens de bron, blijven niet alle positieven in quarantaine, omdat het toezicht ontbreekt. Van Dijk-Wijngaarde weet niet wat de situatie nu is.

De medische directeur zegt dat verschillende factoren maken dat de situatie op goudvelden wel zorgelijk kan zijn. Met name de slechte wegen en de lange afstanden die moeten worden afgelegd naar een polikliniek, kunnen een gevaar zijn. “De gedachte is dat we op locatie dichtbij de goudvelden voorlopig medicatie en zuurstof kunnen zetten, zodat mensen daar opgevangen en gestabiliseerd worden en daarmee tijd winnen totdat de persoon met het vliegtuig opgehaald kan worden”, legt ze uit.

De Medische Zending heeft geen vertrouwensrelatie met de bewoners van deze goudvelden. “Het is verontrustend wanneer je als gezondheidsautoriteit de situatie niet nauwlettend kan volgen. Als de mensen zich verspreiden weet je niet waar ze naartoe gaan.” Daardoor is het moeilijk vast te stellen wanneer de infectie zich uitbreidt in het gebied.

Van Dijk-Wijngaarde zegt wel te begrijpen dat contact tracing moeilijk gaat in dat gebied. “Je wil niet de naam dragen dat je een ander hebt besmet. Soms is het niet dat ze het niet willen aangeven en soms weten ze het echt niet omdat er zoveel contact is geweest met anderen. Je kan dus moeilijk in soortgelijke situatie een vinger wijzen naar iemand”, schetst ze de situatie.

Volgens haar zou het anders zijn als de artsen van het team meer tijd hadden om het vertrouwen te kunnen winnen van de positief geteste personen. Van Dijk-Wijngaarde: “Op zo een manier kan je de persoon wel ertoe bewegen om aan te geven met wie ze in contact zijn geweest, maar als je op een soortgelijke missie bent, heb je weinig tijd om achteraf verder te praten met de mensen. Je kan dus niet uitgebreid en op je gemak aan contact tracing doen.”

Volgens de medische directeur zijn isolatie en quarantaineplekken nog steeds een uitdaging voor de Medische Zending. Deels komt dit doordat de centrale overheid degene is die moet zorgen voor deze ruimte. De Medische Zending controleert slechts, op basis van de regels die zijn vastgesteld door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), of de plekken wel voldoen aan de voorwaarden. “We hebben het initiatief genomen om te praten met het traditioneel gezag, maar het is niet dat wij de lead hebben of dat wij verantwoordelijk zijn om deze plekken op te zetten.” Van Dijk-Wijngaarde wijst erop dat isolatie- en quarantaineplekken in de eigen vertrouwde omgeving van de mensen altijd beter is dan wanneer ze daarvoor naar de stad moeten afreizen.