Trump: ‘Ik kom niet naar inauguratie Biden’

Trump: ‘Ik kom niet naar inauguratie Biden’

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Donald Trump zal niet de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden bijwonen op 20 januari, zo maakte hij bekend op Twitter. De huidige Amerikaanse president gaf geen reden voor zijn besluit.

Na twee maanden van ongefundeerde claims over verkiezingsfraude gaf Trump pas vannacht aan dat hij zich neerlegt bij zijn verkiezingsnederlaag. In een video op Twitter zei hij ook dat hij vanaf nu meewerkt aan een soepele machtsoverdracht naar de regering van Biden.

Volgens een anonieme bron van persbureau Reuters zal Trump waarschijnlijk op 19 januari het Witte Huis verlaten en vertrekken naar zijn verblijf in Florida.

Het besluit van Trump is niet verrassend, zei Amerika-correspondent Lucas Waagmeester in Nieuws en Co. “Niemand in de wijde omtrek van Washington ging ervan uit dat Trump aanwezig zou zijn. Hij heeft er gewoon geen zin in om zijn opvolger legitimiteit te geven door daar te gaan staan.”

Laatste keer was in 1869

Het is zeer ongebruikelijk dat een aftredend president niet bij de inauguratie van zijn opvolger is. Het is slechts drie keer eerder voorgekomen. In 1801 was John Adams er niet bij toen Thomas Jefferson de derde president van de VS werd.

In 1829 was John Quincy Adams, de zoon van John Adams, president. Hij weigerde de inauguratie van Andrew Jackson bij te wonen. Ook in 1869 gebeurde hetzelfde. Ulysses S. Grant werd beëdigd, maar Andrew Johnson was niet aanwezig.

De traditie schrijft voor dat de aftredend en aankomend president samen van het Witte Huis naar het Capitool rijden voor de inauguratie, om zo de vreedzame overdracht van macht te symboliseren.

Impeachment

Er bestaat een kans dat Trump al voor 20 januari geen president meer is. Politici van zowel Democratische als Republikeinse huize overwegen een afzettingsprocedure tegen Trump te beginnen, vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers.

Ondertussen heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Democraat Nancy Pelosi, gesproken met de hoogste militair in de VS, Mark Milley, de voorzitter van de stafchefs van de verschillende legeronderdelen. Pelosi zegt het te hebben gehad over voorzorgsmaatregelen “om te voorkomen dat een labiele president militaire vijandelijkheden initieert of toegang heeft tot de lanceercodes en een nucleaire aanval beveelt”.