Protestactie na dood van zwarte jonge man in Brussel loopt uit op rellen

Protestactie na dood van zwarte jonge man in Brussel loopt uit op rellen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

In het noorden van Brussel is een demonstratie uit de hand gelopen, meldt de VRT. Actievoerders waren de straat opgegaan om gerechtigheid te eisen na de dood van een man afgelopen zaterdag. De 23-jarige Ibrahima Barrie overleed toen, nadat hij door agenten was gearresteerd en meegenomen naar een politiebureau.

Het protest, bij het Brusselse noordstation, begon vanmiddag rustig. Enkele honderden demonstranten, onder wie de moeder, een zus en tante van het slachtoffer, riepen slogans en hielden borden omhoog met “Black Lives Matter” en “Justice voor Ibrahima”. De demonstratie was toegestaan door de gemeente.

Volgens de VRT was het protest tegen het einde van de middag vrijwel afgelopen toen mensen projectielen naar de politie begonnen te gooien. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Inmiddels is de politie massaal aanwezig. Met een waterkanon zijn demonstraten uiteen gedreven en er zijn verschillende branden geblust. Er is één gewonde en een aantal mensen is gearresteerd, melden Belgische media.

De Belgische politievakbond spreekt de minister van Binnenlandse Zaken en de burgemeester van de Brusselse gemeente aan op het toelaten van de protestactie:

Over de dood van de zwarte jonge man is nog veel onduidelijk. Wat vaststaat, is dat Brusselse politiemensen zaterdagavond een groepje mensen wilden controleren op het respecteren van de coronamaatregelen. Barrie probeerde daaraan te ontkomen en rende weg.

De politie slaagde erin hem toch aan te houden en nam hem mee naar een politiebureau even verderop voor verhoor. Bij aankomst op het bureau verloor hij het bewustzijn, staat in een persbericht van de Belgische justitie. Een ambulance bracht hem naar een ziekenhuis waar hij later die avond overleed.

De advocaat van de familie zegt tegen de VRT dat Barrie tijdens zijn verhoor onwel werd en van zijn stoel viel. Hij zegt dat de politie pas na enkele minuten reageerde. Volgens de advocaat is dat ook de reden dat er nu een onderzoek wordt ingesteld naar ‘onopzettelijke doodslag’. Volgens de Belgische justitie is dat een neutrale term die niet inhoudt dat de politie iets verkeerd heeft gedaan

Bij het politiebureau hielden demonstranten een protestbord omhoog met namen van andere mensen die overleden zijn na contact met de politie. Zo kwam in april de 19-jarige Adil om het leven toen agenten hem aanreden op een scooter. Zij werden niet vervolgd.

Ook in de zaak van de 17-jarige Mehdi, die stierf in 2019 toen hij werd aangereden door een politiewagen, vervolgde de Belgische justitie de agenten niet.