We doen niet aan kaalkap

We doen niet aan kaalkap

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Stanley Betterson, die op 4 januari is benoemd tot directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) gaat zich vooralsnog vooral richten op goede voorlichting over duurzame bosbouw. Hij wil daarmee de bewustwording hierover vergroten onder de bevolking.

Het valt hem op dat door gebrek aan voorlichting niet iedereen zich houdt aan de regels. “We doen niet aan kaalkap. Het gaat om een cyclus van houtkap met in achtneming van regels van duurzaamheid, waardoor het bos in stand kan blijven”, zegt de directeur. Betterson, van 2012 tot en met 2015 minister van Regionale Ontwikkeling in het kabinet-Bouterse/Ameerali, noemt het de verantwoordelijkheid van de staat erop toe te zien dat houtexploitanten zich aan de wet houden. Wie dat niet doet zal worden aangepakt. Hij heeft intussen gesproken met de afdelingen die belast zijn met controle en voorlichting. De bedoeling is om op kort termijn de voorlichting op te voeren. De directeur zoekt een consultant “die op een deskundige manier daaraan inhoud kan geven”.

In een ontmoeting met de nieuwe directie en de raad van commissarissen op 7 januari zei president Chandrikapersad Santokhi dat er veel mis gaat bij de export van rondhout. Hij meent dat de staat daardoor veel inkomsten misloopt. De directie en raad van commissarissen moeten het bedrijf gezond en weer winstgevend maken. Volgens het staatshoofd is ook bij SBB niet alles in de haak. Betterson wil daarover nog geen uitspraken doen omdat de Centrale Landsaccountantdienst nog bezig is met het onderzoek. Eventuele misstanden zullen worden aangepakt. Voorlopig richt de directeur zich nog op de interne organisatie van het bedrijf. De opdracht van de regering om binnen een maand een reorganisatieplan te presenteren is volgens Betterson haalbaar. “In die periode moeten we een kader hebben waarbinnen we gaan opereren om te komen tot de gewenste reorganisatie en efficiëntie.”

Bij zijn aanstelling zei de directeur een “wij-benadering” voor te staan. “Ik ga samenwerken met iedereen, want eenieder heeft ideeën en wij gaan kijken hoe wij het beste eruit kunnen halen.” Betterson nam over van Marlon Veira, die op 15 februari 2020 werd benoemd tot algemeen directeur. Veira had René Somopawiro opgevolgd, die de voorgaande zes maanden had gefungeerd als waarnemend algemeen directeur nadat Jerry A-Kum zijn jaarcontract niet verlengde en op 1 augustus 2019 afzwaaide