Tweede coronagolf treft ook economie Nickerie

Tweede coronagolf treft ook economie Nickerie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Ook Nickerie is hard getroffen door het coronavirus. Covid-19 houdt sinds 23 december voor de tweede keer huis in het district. Zeven mensen liggen in het Mungra Medisch Centrum (MMC) en vier anderen zijn opgenomen in de isolatiefaciliteit van het Staatslogeergebouw. Vorig jaar overleden twee Nickerianen aan het besmettelijke longvirus.

Maar, net als in andere delen van het land worden niet alleen mensen getroffen. Ook de economie lijdt er zwaar onder. Zo zitten bootslieden van de illegale, maar gedoogde backtrack al sinds maart zonder werk, omdat de grens is gesloten.

Bootsman Dewiednandan ‘Pee’ Baidjoe mist zijn drie dagelijkse retouroversteken. Hier en daar doet hij klusjes om toch brood op de plank te krijgen. “Het is heel zwaar. We vragen de regering om ook aan ons te denken. Stel een protocol op, zodat wij weer kunnen varen. We zullen doen wat de regering ons zegt te doen”, belooft Baidjoe, die zich opwerpt als zegsman van de collega’s.

De boothouder noemt de controle van politie en leger te land en water streng. “Maar de grens is uitgestrekt en vooral ‘s nachts is het moeilijk te zien wat er op het water gebeurt. Van de mensen die het risico nemen om toch over te steken worden sommigen gepakt”, weet hij.

Radha Ramjattan, arts tevens coördinator van het Covid-19-team in Nickerie, schrijft de toename van besmettingen toe aan het niet naleven van de maatregelen tijdens de kerstdagen. “Komende week gaan we nog een toename van Covid-19 zien als gevolg van de nieuwjaarsviering, maar daarna krijgen we hopelijk een terugval.”

Ze uit tegen de Ware Tijd de wens voor een actiever testbeleid. “We stimuleren ook de huisartsen dat patiënten zich al bij de eerste klachten meteen laten testen.” Ramjattan constateert een trend dat sommige mensen daarmee wachten.

De arts kijkt uit naar de aankomst van het vaccin in Suriname. “Want dat zorgt ervoor dat mensen weerstand opbouwen tegen de ziekte en indien ze besmet raken ze niet zodanig ziek worden dat ze anderen kunnen besmetten.”

Ook MMC-directeur Shaïsta Abdul is niet gerust over de situatie. “Tot 10 januari was het nog beheersbaar binnen het ziekenhuis, maar we verwachten nog vier verdachte gevallen, die geen van alle stabiel is.” Volgens haar is er voorlopig genoeg persoonlijk beschermingsmateriaal. De voorraad wordt tijdig aangevuld.

Het zorgpersoneel zet zich bijzonder in en vooral door deze medewerkers is de situatie nog beheersbaar en hoeft er nog geen extern personeel te worden aangetrokken. Abdul is optimistisch dat het aantal Covid-19-besmettingen zal afnemen. “Alleen is dat ook afhankelijk van de gemeenschap of zij zich houdt aan de maatregelen.” Het MMC heeft twee intensivecareplekken beschikbaar. Sommige opgenomen patiënten liggen aan de beademing.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan zegt dat de politie goed oplet en boetes oplegt bij het schenden van de Covid-19-regels. Regiocommandant Hemantkoemar Sardjoe van het Korps Politie Suriname onderstreept het strenge optreden van wetsdienaren. “Er zijn geen aanhoudingen, omdat we geen locatie hebben waar de mensen naartoe kunnen brengen.” De overtreders wordt wel proces-verbaal aangezegd.

In Nickerie zijn er tot nu toe weinig boetes opgelegd omdat er volgens Sardjoe een goede zichtbare surveillance is. Bovendien beklemtoont hij dat de Nickerianen zich over het algemeen bewust zijn van de noodzaak om de instructies op te volgen. “Na half acht is het stil op straat”, beweert de regiocommandant.

dwt