VIDS helpt dorpen alert te blijven voor Covid-19

VIDS helpt dorpen alert te blijven voor Covid-19

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) wil graag dat de Inheemse gemeenschappen alert blijven en de coronaregels blijven naleven.

Temeer omdat de totale samenleving momenteel gebukt gaat onder de tweede coronagolf, waarbij veel personen positief worden getest. Zo zijn er op dinsdag 12 januari wel 114 besmettingen geregistreerd; het hoogste aantal (bekende) positieve gevallen sinds het begin van de tweede golf.

Daarnaast wil VIDS cultuurbewuste voorlichting ondersteunen, in Inheemse talen en met beelden die de gemeenschappen beter aanspreken.

Er zijn banners en tassen bedrukt met de basisvoorzorgsmaatregelen daarop afgebeeld: Houd 1,5m afstand, draag een mond/neuskapje en was je handen regelmatig!

De tassen die met de persoon worden meegedragen worden op die manier “lopende awareness materialen”, heeft VIDS bedacht.

Op de tas is er afgebeeld hoe de mensen de basisvoorzorgsmaatregelen in acht dienen te nemen. Dat staat geschreven in het Arowaks, Caraïbs, Trio, Wayana en Nederlands.

“Behalve dat we de mensen moeten blijven wijzen op de coronaregels, moeten we ze ook wat benodigdheden aanreiken om deze na te leven”, zegt Loreen Jubitana, directeur van Bureau VIDS. Daarom bevatten de tassen ook mond- en neuskapjes, een hand sanitizer, zeep, tandpasta en de VIDS informatie folder over Covid-19.

Er zullen in totaal 1000 tassen verstrekt worden aan verschillende dorpen. Door beperkte financiële middelen kan VIDS niet iedereen in de dorpen dit hygiëne pakket schenken, en zullen voornamelijk de sociaal zwakkere gezinnen en bejaarden in aanmerking komen hiervoor.

Dorpshoofd Rubertho Joghie van Konomerume (Donderkamp), vindt het heel goed dat de bewoners worden herinnerd aan de coronaregels. De informatie en afbeeldingen op de tas zullen hun weer wakker schudden.

De bewoners van Konomerume worden via slechts twee televisiestations geïnformeerd over zaken met betrekking tot Covid-19. “Maar als er geen brandstof is, kunnen de mensen niet naar televisie kijken en krijgen ze de informatie over het coronavirus niet. Hierdoor kunnen ze soms vergeten dat het heerst in het land en ze houden zich niet meer aan de maatregelen”, zegt Joghie.

Het dorpshoofd is ingenomen dat de mensen worden voorzien van spullen die ze kunnen gebruiken om besmettingen tegen te gaan. Hij zal de tassen met hygiëne producten geven aan ouderen, omdat die behoren tot een kwetsbare groep.

Joghie legt uit dat het soms niet makkelijk is voor de mensen om zich te houden aan de coronaregels. De mensen in de dorpen hebben andere leefgewoontes en ze socializen veel met elkaar. “We blijven praten met de mensen, omdat we niet moeten grappen met onze gezondheid. Het beste is om de ziekte te voorkomen”, zegt Joghie.