Bouterse moet een stap terugdoen en de leiding overdragen; vindt een aantal leden NDP .

Bouterse moet een stap terugdoen en de leiding overdragen; vindt een aantal leden NDP .

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – De coronapandemie en de beperkingsmaatregelen die door de regering zijn afgekondigd stagneren de evaluatie en besluitvorming binnen de NDP. Daarom kunnen beslissingen over reorganisatie en versterking van de partij die daaruit zouden moeten voortvloeien nog niet genomen worden, zegt NDP-woordvoerder Ricardo Panka.

Bij diverse gelegenheden na de verkiezingen van 25 mei 2020 waarbij de NDP naar de oppositiebanken werd verwezen, verklaarde partijleider Desi Bouterse dat er een grondige evaluatie zou komen naar de oorzaken van de nederlaag en hoe verder met de organisatie. Naar verluidt gaan er stemmen op in de NDP dat Bouterse een stap terugdoet. Panka zegt dat hij “die discussie op Facebook” heeft gevolgd.

Hij stelt dat nog gesproken wordt over veranderingen en vernieuwingen die moeten voortkomen uit de evaluatie. “En als het zo ver moet komen, dan komt het zo ver, omdat de structuren straks ook de ruimte krijgen om hun zaken te doen. Als de leiding een stap terug zal doen zullen we dan horen”, reageert hij op een eventuele terugtreding van Bouterse. Over deze kwestie treedt de partij niet meer in de publiciteit, stelt Panka.

Echter, uit andere bron verneemt de Ware Tijd dat een brief naar de partijleiding zou zijn gestuurd waarin wordt geopperd dat in het kader van de reorganisatie Bouterse een stap terugdoet en de leiding van de organisatie overdraagt. De woordvoerder zegt ook dat vanwege de Covid-19-situatie, met name het samenscholingsverbod, sommige vergaderingen die noodzakelijk zijn voor de besluitvorming niet gehouden kunnen worden.

Zo kan het Centraal Politiek Orgaan (CPO), dat bestaat uit meer dan tweehonderd landelijke vertegenwoordigers niet bij elkaar komen. “We kunnen bepaalde vergaderingen slechts met de toppers houden, waardoor mensen die lid zijn van de afdelingen geen inbreng kunnen hebben en dat mogen we niet hebben binnen deze evaluatie”, zegt de woordvoerder. De partij gaat na hoe zij onder de huidige omstandigheden sommige vergaderingen kan laten doorgaan om niet te ver op achterstand te geraken. Vooralsnog is er geen indicatie wanneer het evaluatieproces zal zijn afgerond omdat binnen het CPO nog besluiten moeten worden genomen. De evaluatie is vorig jaar oktober begonnen.

dwt