Zorg ervoor dat de mensen hun geld krijgen

Zorg ervoor dat de mensen hun geld krijgen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk was niet op de hoogte dat er ruim SRD 500.000 gestolen is vanuit het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost. Het geld dat bestemd was voor uitbetaling van verkiezingspersoneel, is in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen door inbrekers vanuit een kluis op het commissariaat. Een groep van ongeveer 25 verkiezingswerkers kwam vanmiddag aan bij vp Brunswijk op zoek naar opheldering. Brunswijk belde meteen met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza). Hij sprak met de minister op speaker Phone, waarbij alle aanwezigen en media het gesprek konden beluisteren. “Zorg ervoor dat de mensen hun geld krijgen”, zei de vp, nadat hij van de minister vernam dat Paramaribo Noord-Oost nog geen betaling heeft gedaan. De Biza-minister deelde toen mee aan de vp dat het geld gestolen is vanuit het commissariaat. “Hoe kan het geld bij de dc zijn. Hoe kan het geld gestolen zijn. In deze tijd weet je dat we geen cashbetalingen meer doen toch. Hoe kan het geld binnen één dag gestolen worden”, vroeg Brunswijk zich af. Minister Somohardjo gaf de vp aan dat het om een inside job gaat. “Ja, het moet een inside job zijn”, zei de vp tenslotte.

Onbetaald personeel maakt wereldreis

De groep werkers die op zoek is naar hun geld, toog vandaag eerst naar het commissariaat. Daar kregen ze te horen dat het geld gestolen is. Hierna verplaatste zich men naar het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar werd de groep toegesproken door Juanito Eijk, onderdirecteur Administratieve Diensten (ODAD). Hij legde de groep uit dat Biza zijn deel al heeft gedaan en het geld overgemaakt is naar de commissariaten voor uitbetaling. “We hebben hard gewerkt. In de zon, regen, geploeterd in de modderige wegen. Mensen zagen ons als Jehova’s Getuigen”, merkte één van de personen in de groep op. De groep ging vervolgens naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS), waaronder de commissariaten vallen. Daar kreeg de groep geen bevredigend antwoord, alhoewel hun namen geregistreerd werden.

Inbraak is inside job

Uit het politieonderzoek blijkt dat de daders een wand van het commissariaat hebben geforceerd. Vervolgens hebben ze het dievenijzer geforceerd en zichzelf toegang verschaft tot de kantoorruimte, alwaar de kluis was verborgen. Opvallend in deze is dat ten tijde van de inbraak het pand niet bewaakt werd door de wachters. Ze waren niet aan het werk. Er zijn camerabeelden beschikbaar. Zowel de dc als de politie vermoeden dat het om een inside job gaat. De politie heeft eenieder verhoord die belast was met de gelden.