Ondernemers van Brokopondo voelen zich overgeslagen door Rosebel Gold Mines

Ondernemers van Brokopondo voelen zich overgeslagen door Rosebel Gold Mines

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Economie

PARAMARIBO – Ondernemers van Brokopondo voelen zich overgeslagen door Rosebel Gold Mines. Het goudbedrijf gaat volgens hen liever in zee met grotere bedrijven uit Paramaribo. “We worden wel uitgenodigd om aan de inschrijvingen voor werk mee te doen, maar we vallen steeds buiten de boot”, zegt een ondernemer die niet bij naam genoemd wil worden tegen de Ware Tijd.

Hij wijst erop dat ze voor niets heel veel investeringen plegen om aan de voorwaarden van het bedrijf te voldoen. Het gaat om onder meer ondernemingen met zwaar materieel zoals graafmachines en vrachtwagen, bouw-, schoonmaak- en transportbedrijven. “Bussen van plaatselijke ondernemers zijn nu in de garage”, schetst de ondernemer de situatie.

De ontevredenheid blijkt zo groot te zijn dat er wordt gedreigd de weg naar Rosebel te barricaderen. De ondernemers wilden vorig jaarnovember al tot actie overgaan, maar toen hadden ze nog het geloof dat het bedrijf hen werk zou gunnen. “We hebben al eerder diensten verleend aan Rosebel, maar kregen geen contracten voor een aantal maanden of een jaar. Er wordt soms ook beloofd dat we werk zullen krijgen, maar achteraf ziet het bedrijf daarvan af”, zegt de ondernemer.

Hij herinnert zich dat een bedrijf uit Brokopondo belast was met de rehabilitatie van de weg naar Nieuw Jacobkondre in het Boven- Saramaccagebied. De werkzaamheden zijn drie maanden terug on hold gezet door Rosebel en het bedrijf tast in het duister over het al dan niet voortgaan hebben van het project.

Ook weet hij dat een bedrijf was toegezegd dat het werk zou krijgen om erts te transporten van de mijn in het Saramaccagebied naar deRosebel-plant in Brokopondo. Dit werk is volgens de ondernemer gegund aan een bedrijf uit Paramaribo.

Een andere ondernemer in Brokopondo brengt in herinnering dat de vorige regering het goudbedrijf had geadviseerd om liever werk te gunnen aan plaatselijke bedrijven. Rosebel scheen hiertoe bereid te zijn. “Als we werkzaamheden moeten uitvoeren voor Rosebel is er meer werkgelegenheid voor de mensen van het district. De bedrijven krijgen hierdoor ook een boost”, legt hij uit.

De ondernemingen kunnen ook een deel van hun verdiensten schenken aan projecten ten behoeve van de gemeenschap. Zo was het de bedoeling dat een bedrijf zou helpen met de verdere bouw van de muloschool te Brownsweg. De bouw ligt al een jaar stil.

De afdeling Corporate Communication van Rosebel Gold Mines beaamt dat er “grote belangstelling” van ondernemers in het gebied is om samen te werken en voor het leveren van producten en diensten aan het bedrijf. “Daarom hebben wij gericht geïnvesteerd in capaciteitsversterking en verdere begeleiding van ondernemers binnen de gemeenschappen om te kunnen voldoen aan de geldige standaarden voor onze operatie.”

Met voorbeelden wordt aangetoond dat er wel wordt gewerkt met plaatselijke ondernemers. Aangehaald worden een doorlopend transportcontract voor het vervoeren van werknemers van en naar de omliggende dorpen, het uitbesteden van bepaalde veiligheidsdiensten, de bouw van aanmeersteigers voor de dorpen Nyun Lombe, Munjekreek en Kapasikele, waarvoor een overeenkomst is gesloten met een lokaal bouw- en transportbedrijf voor de uitvoering. Ook is een groot aantal van de nodige mond- en neusbedekking aangeleverd door vrouwen uit de plaatselijke dorpsgemeenschappen.

Aangegeven wordt dat de Supply Chain-afdeling van Rosebel Gold Mines zeer specifieke doelstellingen heeft gericht op lokale aanbestedingen en zich zal blijven openstellen voor gesprekken met de gemeenschappen over dit onderwerp. De multinational belooft dat ze lokale ondernemers, die diensten of producten leveren, die voldoen aan de eisen van het bedrijf en die een concurrerende prijs en kwaliteit kunnen bieden, zal blijven ondersteunen. Rosebel zal de ontwikkeling van alternatieven voor werkgelegenheid en inkomstenbronnen in het district ook blijven aanmoedigen en bijdragen tot een bredere vorm van gemeenschapsontwikkeling, in het bijzonder in de gebieden rond de bedrijfsactiviteiten in Brokopondo en Sipaliwini.

DWT