Etnel: “De samenleving kan lockdown niet meer aan”

Etnel: “De samenleving kan lockdown niet meer aan”

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

“De samenleving kan die lockdown niet meer aan, want zij frustreert. Mensen zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid.” Dit zei NPS-parlementariër Patricia Etnel op 5 februari tijdens de behandeling van de Wet burgerlijke uitzonderingstoestand in De Nationale Assemblee (DNA). Ze vindt dat de regering haar focus moet verplaatsen en de landsgrenzen beter moet bewaken.

De politica voorziet nog grotere problemen met de volksgezondheid als de COVID-19-situatie genormaliseerd is. Etnel somde problemen op zoals stress, depressiviteit en mensen die zitten met suikerziekte en andere aandoeningen vanwege ergernis.

Verder vroeg de volksvertegenwoordiger zich af of na een jaar van COVID-19 er geen ombuiging van het beleid moet plaatsvinden. Volgens haar is nu wel duidelijk wie er sterft aan de gevolgen van dit virus en wie direct beschermd moet worden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. De realiteit is volgens Etnel dat eenieder eens met COVID-19 geconfronteerd kan worden.

Verder wilde zij ook weten of het land, zoals COVID-19 nu wordt aangepakt, het financieel-economisch wel aankan. Ze merkte verder op dat Suriname gered moet worden van de financiële ramp, die door de vorige regering is gecreëerd. De huidige regering moet dit probleem oplossen, vindt de politica.

Ondernemerschap
Etnel benadrukte tijdens haar betoog dat gezinnen de huidige situatie, waarbij zij verplicht moeten binnenblijven, niet meer aankunnen. Daarom riep ze de regering op om de hele lockdown te bekijken. Ze vraagt zich af of de lockdown effectief is. “Soms moet je streng zijn, maar soms moet je de samenleving wijzen op haar eigen verantwoordelijkheid. Misschien moet dit de ombuiging van het beleid zijn,” zei de NPS-parlementariër.

Verder vroeg zij van de regering om zo gauw mogelijk te kijken naar het vraagstuk ondernemerschap. Ze sprak over de verschillende app-berichten die zij persoonlijk ontvangt van personen met verschillende ondernemingen zoals kapperszaken en schoonheidssalons, die weer aan de slag willen. De bedrijven die nog gesloten zijn willen wel met protocollen werken, zei ze. Ook kerkleiders hebben hun bezorgdheid uitgesproken, omdat van sommige leiders de dispensaties nog niet in orde waren tijdens de vergadering.

COVID-steun
Dat de samenleving het zwaar heeft is volgens Etnel geen nieuws. Volgens haar moet gewerkt worden aan de prijzen in de winkels, omdat het leven met de dag duurder wordt. Vooral voeding moet betaalbaar worden gemaakt. “De prijs van een ei gaat al richting SRD 6. Dat kan en wil ik niet geloven. Ik zal het niet geloven, omdat ik weet dat er een oplossing komt,” zei de NPS’er overtuigd.

Ze riep de regering op om de prijzen van eieren drastisch omlaag te brengen, omdat personen die het moeilijk hebben vaak eieren kopen om een maaltijd voor de kinderen te bereiden.

Etnel had ook een duidelijke mening over de bewaking van landsgrenzen, want daar zit volgens haar het grootste probleem als het gaat om de aanpak van COVID-19. Volgens haar worden de grenzen niet goed bewaakt, waardoor de samenleving nu te maken krijgt met de lockdown. Ze vindt dat niet alleen gekeken moet worden naar de grenzen met Guyana en Frans-Guyana, maar dat ook die met Brazilië goed in de gaten moet worden gehouden.

sun