‘Prevo’ deelt nationale liefde door woordkunst

‘Prevo’ deelt nationale liefde door woordkunst

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

PARAMARIBO – “Ik hou van mijn land. Ik hou van mijn land. Kijk, ik eet het op!” De bekende scène van Roy (acteur Borger Breeveld) in de film ‘Wan Pipel’, waar hij zijn liefde voor Suriname uit. Diezelfde liefde heeft Previen Sewnath (27) voor Suriname, die hij uit in dichtkunst. Onder het pseudoniem ‘Prevo’ heeft hij twee videoproducties, waaronder ‘Suriname, land van diversiteit’ (2018) en ‘A lafu fu yu’ (2019) uitgebracht, die heel goed door de gemeenschap zijn ontvangen. “Mijn talent gebruik ik om harten en zielen te raken van Surinamers door de boodschap van liefde voor de natie over te brengen. Ik profileer mezelf daarom als een nationale dichter die strijd levert tegen neokolonialisme”, zegt ‘Prevo’.

‘Prevo’ kan over allerlei onderwerpen schrijven, maar zijn voorkeur gaat uit naar nationalistische onderwerpen. “Ik merk dat veel mensen praten over het Surinamer zijn, maar geen inhoud geven aan het begrip. “Onze voorouders, met uitzondering van de inheemsen, zijn uit verschillende delen van de wereld naar Suriname gebracht en moesten veel opofferen. Wij moeten nu beseffen dat we allen Surinamers zijn en het Surinaams gevoel waarderen, daarna komen de andere dingen zoals etniciteit en geloof aan de orde. Door nationaal bewust te zijn kunnen we Suriname ontwikkelen”, zegt de woordkunstenaar. Met zijn dichtkunst hoopt hij de nationalistische boodschap over te kunnen brengen.

De passie voor woordkunst begon heel vroeg bij de woordkunstenaar. “Het begon simpel met het opzeggen van versjes in de derde klas van de lagere school. Sinds ik kon lezen en schrijven hield ik ervan. Ik luisterde toen ook vaak naar Nederlandse rapliederen, puur vanwege de rijmende woorden”, vertelt de dichter. Het schrijven van gedichten heeft meer vorm gekregen na het overlijden van zijn vader in 2005. Hij overleed in een auto-ongeluk, waar ook zijn moeder bij betrokken was en waarna zij ongeveer een maand in het ziekenhuis in coma lag.

Prevo: “Ik ben de jongste van drie kinderen en was ook de lieveling van mijn vader. Zijn overlijden trof mij erg hard en ik had niemand bij wie ik mijn verdriet kon uiten. Praten ging moeilijk met mijn broer en zus.” Hij besloot zijn emoties neer te pennen. Dit droeg bij aan zijn persoonlijke ontwikkeling en groeiperiode als dichter. Dichten heeft ook een helende werking voor de kunstenaar. Vijf jaar na het overlijden van zijn vader stierf zijn broer op negentienjarige leeftijd aan kanker. “Het was een zware periode om mijn vader en broer binnen vijf jaar te verliezen. Ik werd hierdoor chronisch depressief. Ik probeer te leven volgens de principes van de Bijbel, waardoor ik nooit de hoop heb verloren dat het goed komt. Dit probeer ik ook in mijn gedichten te delen. Het leven is niet om jezelf te zijn, maar om jezelf te creëren”, benadrukt de dichter.

Opmerkelijk is dat de dichter zijn gedichten in verschillende talen, die in Suriname voorkomen, opbouwt. In de videoproductie ‘Suriname, land van diversiteit’ komen alle culturen en religies die Suriname rijk is voor. ‘A lafu fu yu’ is in het Aucaans geschreven. Dat hij zoveel talen beheerst, komt door de omgeving waarin hij is opgegroeid. “Ik heb een diverse vriendenkring en heb altijd interesse gehad in hun moedertalen. Ik verdiepte mij dan ook in de historie en cultuur ervan.” In het dagelijks leven is de dichter redactiemedewerker bij de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Hij wil in de toekomst bundels uitbrengen, boeken schrijven en een platform oprichten voor jonge dichters.

DWT