Dc Hunswijk: “Totale grenssluiting Albina niet relevant

Dc Hunswijk: “Totale grenssluiting Albina niet relevant

Ondanks het groot aantal mensen dat reist tussen Albina en Saint Laurent du Maroni vice versa, ziet  de districtscommissaris van Marowijne Noord-Oost er geen nut in om de grens volledig te sluiten. “Ten eerste moet dan 520 km bewaakt worden, wat geen makkie is, ten tweede als de grens totaal dicht gaat, zullen wij sociale spanningen hier in Albina krijgen. Dat wil ik absoluut niet. Ik heb aan de desbetreffende ministeries voorgehouden om alle mensen die oversteken te scannen om zodoende problemen te voorkomen”, zegt Hunswijk tegen.

Volgens de burgervader is de overheid op dit moment niet in staat om bootslieden en taxichauffeurs een tegemoetkoming te geven, zodat zij de werkzaamheden voorlopig stopzetten. “Die mannen verdienen per week gemiddeld SRD 5.000, en het gaat de staat echt niet lukken om ze dat bedrag te geven. Dus een totale grenssluiting is niet relevant,” zegt Hunswijk. Hij ziet er ook geen gevaar, aangezien de lokale Covid-19-besmettingen afnemen en hij zegt dat er geen controle op de Marowijnerivier wordt gevoerd door de Franse autoriteiten.

 Verder geeft de bewindsman aan dat er controleposten ingezet worden. Op dit moment zijn er al twee geplaatst, met name bij het streekziekenhuis Albina en  bij de kruising van de Oost-Westverbinding en Moengo. Agelopen week zijn er vier afwijkende Covid-19-gevallen ontdekt  in Frans-Guyana, maar de boothouders van Ablina- Saint Laurent du Maroni en de Paramaribo – Albina taxichauffeurs maken zich helemaal geen zorgen.