75% staatkas wordt gevuld uit Brokopondo

75% staatkas wordt gevuld uit Brokopondo

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Volgens districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo zijn er rooskleurige tijden in aantocht voor het district. “Eindelijk komt er ontwikkeling in het district dat al jaren de grootste bijdrage levert aan de economie van Suriname. Brokopondo wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl wij 75% bijdragen aan de staatskas”, zegt de burgervader in gesprek met SUN. Vanaf zijn aantreden als districtscommissaris voert hij gesprekken met belangengroepen in het district. Naar zeggen van Mendelzoon heeft hij een rondleiding in alle dorpen gehad en hij heeft geconstateerd welke richting de gemeenschap op wil. “Ze willen allemaal een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Brokopondo. Vanmorgen nog heb ik gesprekken gevoerd met enkele ondernemers die graag een gedeelte van de weg naar Atjoni willen rehabiliteren.”

De dc heeft nu ook een flexibele samenwerking met de illegale gouddelvers in het district. “Ik heb ze eerst aangeschreven en vervolgens gesproken over het beleid in Brokopondo. Want het milieu hier wordt op zeer kwaadaardige wijze vernietigd, vooral door het gebruik van kwik. Zo was er ook een groep die al jaren  naast de muloschool, Mulo Brokopondo, opereerde. Het is niet gebruikelijk dat er een goudconsessie naast een school is. Ik heb ze gesproken en de werkzaamheden daar zijn voor nu stopgezet. Op dit moment is er een nieuwe vleugel bijgebouwd aan de muloschool; deze is tot stand gekomen door royalty’s die daar geïnd zijn. De schutting was door wateroverlast omgevallen, deze hebben ze intussen weer hersteld. Nu zijn ze ook bezig met het opvullen van het schoolterrein, maar vanwege de regen is dat even stopgezet”, aldus Mendelzoon. Verder geeft hij aan dat hij zeer zeker geen werkloosheid wil creëren in het district, want veel van deze heren hebben een gezin om te onderhouden.