Henry Ori moet bedankt worden

Henry Ori moet bedankt worden

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Henry Ori, voorzitter van de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank, moet per direct ontheven worden uit zijn functie vanwege de verregaande uitspraken die hij onlangs heeft gedaan, zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort tegenover Suriname Herald. In het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC heeft Ori gezegd: “Het zijn vooral de Hindostanen die in staat zijn een goede ontwikkeling in dit land te brengen. Daar ben ik van overtuigd.”

Ori gaf aan er trots op te zijn dat hij Hindostaan is. Hindostanen doen het goed in het land qua inzet, spaarzaamheid en deskundigheid. Volgens hem moet het een keertje worden gezegd dat het vooral de Hindostanen zijn, die in staat zijn de ontwikkeling te brengen. “Ori kan zich niet zo uiten in een multi-etnische en multi-culturele samenleving,” zegt Belfort.

De volksvertegenwoordiger is van oordeel dat dit zeer verwerpelijke uitspraken zijn die niet gedaan kunnen worden in een land met diverse bevolkingsgroepen. Alle bevolkingsgroepen hebben hun bijdrage geleverd in het verleden en leveren nog steeds hun bijdrage, benadrukt hij.

Belfort voegt er meteen aan toe dat Ori zich bezighoudt met diaspora en in de diaspora zijn er mensen van verschillende etnische groepen. Hij proeft dan ook uit de uitspraken van Ori, dat de andere bevolkingsgroepen uitgesloten zullen worden in dat proces van diasporakapitaal en diasporabank.

In Suriname leeft men vreedzaam met elkaar en trouwt men met elkaar ongeacht etniciteit. “Het is gewoon een mengelmoes in Suriname,” zegt hij. Belfort vindt daarom dat Ori niet zo’n uitspraak kan doen. Volgens de parlementariër is Ori niet geschikt om de commissie Diasporakapitaal en Diasporabank te leiden.

Belfort is blij dat Ori geen minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is geworden, want het is geen geheim dat Ori die post ambieerde. “We horen al wat zijn denkwijze is.” Belfort merkt op dat het onderwijs een landelijke aangelegenheid is, waarbij alle etnische groepen onderwijs moeten kunnen genieten. Met zijn denkwijze is het bijna voorspelbaar dat slechts een bepaalde etnische groep voorgetrokken zou worden.

Indien president Chan Santokhi serieus wil overkomen bij de diaspora, dan zal hij Ori moeten ontlasten uit zijn functie, is Belfort van oordeel.